1 Iunie Ziua Copilului
Ziua Copilului
Iata ca mai avem putin si vine si ziua copilului , o sarbatoare internationala pentru toti copiii din lume. Aceasa reprezinta in multe tari un motiv de sarbatoare chiar daca nu toate tarile sarbatoresc la aceasi data . Ca sa dam cateva exemple :
- Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august.
- Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.
- Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.
- Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie.
- Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.
- Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului.
- India sărbătorește în data de 14 noiembrie.
- Japonia sărbătorește în data de 5 mai.
- Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.
- Polonia sărbătorește în data de 1 iunie.
- Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie.
- Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.
- Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.
Romania impreuna cu alte 30 de tari a imprumutat data de 1 Iunie de la Americani . De ziua copilului in tara noastra se acorda o zi libera de la guvern . Prin promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, a devenit sărbătoare legală.
1 Iunie Ziua Copilului Sarbatoare
Ziua Copilului reprezinta ziua in care toti copiii trebuie sa primeasca cadouri , sa se simta bine si sa se distreze. Acesta zi ne aminteste tuturor de perioada cand si noi am fost copii si ne ajuta sa retraim aceste momente alaturi de copii nostri . Aşadar, această zi este un bun prilej pentru a uita de toate grijile, de a ne aminti de „cea mai frumoasă perioada din viata noastra ” … copilăria.
Un elev în clasa a VIII-a , Rubab Mansoor , a avut ideea de a avea o zi internaţională şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954. Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), in anul 1954 , emite o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”). In Romania , Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005 . De fapt in lume se sarbatoreste de 2 ori ziua copilului , acestia avand 2 zile ale lor :
- 1 Iunie – Ziua Copilului
- 20 Noiembrie – Ziua Universală a Copiilor
La 20 noiembrie, in fiecare an, este sarbatorita Ziua universala a copiilor. La aceasta data, Adunarea Generala a ONU a adoptat, in 1959, Declaratia pentru Drepturile Copiilor care defineste drepturile copilului la protectie, educatie, ingrijire a sanatatii, adapost si o alimentatie potrivita si, in 1989, Conventia pentru Drepturile Copiilor.
Conventia prevede protejarea si promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viata, la sanatate, la educatie si joaca, dar si dreptul la viata de familie, de a fi protejati impotriva violentei, de a nu fi discriminati si dreptul de a-si face auzite opiniile lor. UNICEF este organizatia care se ocupa de promovarea si coordonarea acestei zile speciale, actionand, totodata, la imbunatatirea bunastarii copiilor.
Citeste si articolul despre cele 9 cete ingeresti aici
Lasă un răspuns