Tot ce trebuie sa stim despre Banat
Banatul si curiozitatile acestuia
Banatul este o provincie istorica care cuprinde zone din Romania, Serbia (Banatul Sarbesc) si o mica parte din Ungaria.
Bogdan Petriceicu Hasdeu spunea ca „dintre toate regiunile locuite astazi de romani la nord de Dunare, Banatul si Oltenia, cu prelungirea lor cea comuna in tara Hategului, sunt singurele care reprezinta o continuitate neintrerupta geografico – istorica a neamului romanesc . Un cuib de unde se romaniza treptat tarile spre apus, spre crivat si spre rasarit, ba indirect si cele de peste Dunare, cuibul mereu descarcandu-si prinosul, dar ramanand totdeauna plin.”
Regiunile conduse de un ban se numeau „banaturi”, in perioada austro-ungara. Denumirea s-a limitat mai tarziu la actuala provincie „Banat”.
Curiozitati din Banat
Hade-ti sa vedem impreuna cateva curiozitati despre Banat , lucruri pe care pun pariu ca nu le stiai .
Stia-ti ca termenul de „rugă“ este specific zonei Banatului şi este o sărbătoare a unei întregi comunităţi. In alte zone se foloseşte termenul de „nedeie“. Imediat după Paşte, în satele bănăţene încep rugile. Ele se ţin la data sfinţirii bisericii, de obicei într-o sarbătoare dedicată unui sfânt. Organizarea rugii cade în sarcina “căpăraşilor”, doi sau trei membri ai comunităţii. Acestia merg din casă şi adună bani pentru a plăti o trupă de muzicanţi. Fiecare sat are obiceurile proprii, însă structura e cam aceeaşi. De exemplu meniul tradiţional al unei rugi din Banat este format din supă cu tăiţei, sarmale, cartofi cu carne şi plăcinte (prajitură). De pe masă nu lipseşte, bineînţeles, celebra răchie de Banat.
Bega si Timis infratite
Stia-ti ca cele mai importante ape curgătoare din judeţul Timiş sunt Bega şi Timişul. Cele două râuri împărţeau la un moment dat acelaşi nume.
Conform dicţionarului etimologic al lui Kiss Lajos, numele râului Timiş ar putea veni din limba dacă: thibh-isjo (în traducere mlaştinos). La sosirea slavilor de nord, acest cuvânt a fost folosit ca şi Tamiş. Acesta a fost preluat de maghiari prin Temes, de germani prin Temesch şi de români prin Timiş. În perioada romană Timişul a fost numit Tibisis sau Tibiscus.
Puţin ştiu, însă, că numele Bega pentru râul care traversează Timişoara a apărut în scripte doar în 1728. Până atunci, acest râu era cunoscut drept Timişul Mic. Cele două ape curgătoare mergând în paralel prin Câmpia de Vest şi apropiindu-se destul de mult în anumite puncte.


Muzeul locomotivelor cu abur
Stia-ti ca in Resita se afla Muzeul de locomotive cu abur ?
La Reşiţa, între anii 1872 şi 1964, timp de 92 ani, s-au fabricat 1461 de locomotive cu abur, de diferite tipuri, puteri şi dimensiuni. Ele aveau ecartamente între 600 şi 1542 mm, utilizate în trecut pe căile ferate pentru călători, uzinale şi forestiere. Călătorii ajunşi în Reşiţa vor descoperi cu uimire în zona Triaj a oraşului un muzeu amenajat în aer liber. Este Muzeul locomotivelor cu abur, unic in Romania. Cele 16 locomotive cu abur, trase pe linie moartă în singurul muzeu de acest fel din România, reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii care vin în Reşiţa sau aflaţi în trecere spre staţiunile montane de pe Semenic.

Vedeta expoziţiei este locomotiva „Resicza”. Aceasta este una din primele trei locomotive –Resicza, Bogsan şi Hungaria – fabricate la Reşiţa, după modelul adus de la Viena, în anul 1871, locomotivă numită „Szekul”. Aducerea acestei locomotive de la Viena la Reşiţa a reprezentat în sine o mare aventură. Ea a fost transportată pe Dunăre până la Baziaş, apoi pe linia ferată de la Baziaş la Oraviţa, iar, în final, pe o platformă trasă de 36 perechi de boi, de la Oraviţa la Reşiţa.

Revolutia din 16 Decembrie 1989
Stia-ti ca in data de 16 decembrie 1989 la Timisoara s-a declansat revolutia care avea sa puna capat comunismului in Romania. Initial s-a format o miscare de protest impotriva mutarii fortate a pastorului reformat Laszlo Tokes. La scurt timp, protestul s-a transformat intr-unul impotriva intregului sistem si au scandat pentru prima data lozinci anticomunite.
Pe 20 decembrie 1989 Timisoara a fost declarata primul oras din Romania liber de comunism. Acest titlu si l-a capatat in urma unor confruntari sangeroase soldate cu peste 1000 de morti si cateva mii de raniti. Aceste evenimente pornite la Timisoara, au dus la caderea regimului ceausist o saptamana mai tarziu, revolutia incepand sa ia amploare in toata tara.
Cea mai spectaculoasa cale ferata din Romania se afla in Banat
Stia-ti ca pentru orice turist îndrăgostit de frumuseţile naturii, o călătorie cu trenul pe prima şi cea mai frumoasă şi spectaculoasă cale ferată de munte din România, linia Oraviţa – Anina, se poate transforma într-o adevărată revelaţie.
Calea ferată Oravița–Lișava–Anina a fost inaugurată la 15 decembrie 1863. Aceasta fiind prima cale ferată montană (și a patra construită) de pe teritoriul actual al României.
Construcția ei a început în anul 1861 . Aceasta a fost o lucrare inginerească dificilă pentru că se situa într-o regiune muntoasă (partea de vest a Munților Banatului), greu accesibilă urcând pe cei 33,4 km ai traseului, 339 de m, având nu mai puțin de 14 tunele cu o lungime totală de 2,1 km și 9 viaducte.[1]
Pentru remorcarea trenurilor pe dificilul traseu Oravița-Anina trebuia utilizată o locomotivă articulată cu un ampatament mic și cu o greutate aderentă de cel puțin 42 tf (tone-forță) . Sarcina pe osie era limitată la 9,5 tf/osie, din cauza slabei rezistențe a șinelor utilizate.
Cheile Nerei din Banat
Stia-ti ca in Banat putem gasii minunatele Chei ale Nerei .
Sunt puţine locurile pe care dacă le vezi o dată sunt de neuitat. Ele îţi imprimă dorinţa vie de a le vedea din nou. În drumul său de la obârşie, sub Vârful Gozna al Munţilor Semenic şi până la vărsare în Dunăre (131 km), Nera dă naştere, între Şopotul Nou şi Sasca Română, celor mai lungi (22 km) şi mai frumoase chei din România: Cheile Nerei
Cheile Nerei se intind pe o lungime de 22 km, fiind alcatuite dintr-un relief accidentat cu pereti abrupti si vai adanci. O atractie deosebita si spectaculara este Lacul Dracului, unde conform legendelor s-ar fi aruncat diavolul in urma unui pariu pierdut cu un mosneag istet care-si pastea caprele in apropierea apei.

