Ştiaţi că ?
Ştiaţi că ?
Vă salut dragi prieteni ! Astazi o să incepem o serie de articole informative care sperăm să vă placă . Acestea fiind spuse sa incepem !
Ştiaţi că ?
În Finlanda, învățământul școlar este absolut gratuit. Părinții nu plătesc niciun ban pentru nimic. Nu se colectează bani pentru ajutoare, cretă, reparații sau excursii, totul este pe cheltuiala statului.
Fiecare copil primește gratuit o tabletă de la stat și toate manualele sunt încărcate pe tabletă pentru ca copiii să nu fie nevoiți să poarte rucsacuri grele. Mâncarea la școală este gratuită, este variată în stil bufet, fiecare elev poate mânca ce vrea din meniul zilnic.. Există preparate separate pentru vegetarieni și pentru copiii cu alergii, fără gluten, fără lactoză, etc, etc, imaginează-ți.. au șase tipuri de pâine..
Fiecare investiție în educația unei țări este o investiție în viitorul ei. Aceasta este cea mai importantă investiție. Dacă investești în educație, în anii următori nu va trebui să investești în alte lucruri. O națiune educată este motorul economiei, al sănătății, al justiției… și al tot ceea ce vă puteți gândi !
Ştiaţi că ?
Actorul Robin Williams pentru fiecare film in care juca cerea companiei de producție sa angajeze cel putin 10 persoane, șomeri si fara adapost. În timpul carierei sale a ajutat peste 1500 de persoane.
Ştiaţi că ?
În plin deșert, în mijlocul întinderilor nemărginite de nisip, se află un bloc imens de piatră ale cărui secrete dăinuie de mii de ani. Megalitul Al-Naslaa din Arabia Saudită. Tăiat în două cu o precizie demnă de laserele moderne.
Întreaga greutate a blocului de piatră se sprijină pe un piedestal erodat, într-un echilibru perfect, care pare să sfideze logica și gravitația.
Cine și cu ce a tăiat uriașa petroglifă din secolul al VIII-lea î.Hr? Este rezultatul câtorva milenii de eroziune sau creația unei civilizații antice avansate?
Ştiaţi că ?
Kohona (locul de origine SUA – Hawaii) este o pisică extrem de rară și greu de găsit. Există foarte puține exemplare din această rasă în lume, a putea găsi și obține un pui este foarte dificil, tocmai din cauza acestei rarități, Kohona are un preț destul de mare care poate ajunge chiar și la 5.000 – 6.000 de euro.
Ştiaţi că ?
În Grecia renaşte tradiţia obţinerii vinurilor cu ajutorul apei de mare. Un producător german scufundă strugurii în Marea Egee pentru a obţineun vin cu gust deosebit. Alexander Heer şi-a numit produsul „vin acvanautic”.
Ştiaţi că ?
Ksar Draa قصر دراع este un Ksar construit în mijlocul nicăieri în Sahara din Timimoun wilaya din Adrar în sudul Algeriei cu o construcție circulară.
Multe întrebări rămân fără răspuns despre istoria ksarului, de către cine a fost construit? de ce intr-un loc izolat? … singura informație pe care o cunosc localnicii este că locul a fost ocupat de evrei din regiunea Timimoun.
Un ksar (termenul se referă în general la un sat fortificat berber) abandonat sau sat fortificat pierdut în dune. Ksarurile erau habitate tradiționale pre-sahariene. Probabil datează din perioada medievală
Ştiaţi că ?
Drumul Național 7C (DN7C), supranumit Transfăgărășan se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina (DN67C) din Munții Parâng, care urcă până la 2145 m situata la cea mai mare altitudine in Romania, cu cel mai inalt punct in Pasul Urdele.
Transfăgărășan a fost construit între aniii 1970-1974, pe o durată de 4 ani, în timpul lui Ceaușescu și, conform datelor oficiale, aproximativ 40 de oameni și-au pierdut viața în construirea traseului. Inaugurarea traseului a avut loc pe data de 20 septembrie, 1974.
Traseul pe care se desfășoară drumul Transfăgărășan începe din comuna Bascov din Județul Argeș și trece prin fața hidrocentralei Vidraru, apoi urcă spre Cetatea Poenari. Ajunge pe Barajul Vidraru, trece de trei tunele scurte, trece de baraj și lasă în partea stângă Lacul Vidraru, după o serie de serpentine, trecând prin dreptul Cascadei Capra, ajunge până la intrarea sudică a tunelului Capra-Bâlea, care trece pe sub creasta Munților Făgăraș, între vârfurile Iezerul Caprei (2414 m) și Paltinul (2398 m). Tunelul acesta este cel mai lung tunel rutier din România, având o lungime de 887 m, cu o înălțime de 4,4 m, o lățime de 6 m și un trotuar cu o lățime de 1 m, fiind iluminat electric și ventilat natural.
Golul Alpin
În partea nordică a drumului, Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin și Lacul Bâlea, pe lângă lacul glaciar Bâlea, după care urmează o coborâre abruptă în serpentine, străbătând căldarea glaciară, pe o lungime de 13 km. Apoi, drumul trece prin apropierea cascadei Bâlea, o cascadă în trepte de aproximativ 68 m, cea mai mare de acest fel în România, aflată la altitudinea de aproximativ 1230 m.d.M., ajungând apoi la Cabana Bâlea Cascadă. De acolo până la intersecția cu DN1 (drumul european E68), în apropierea comunei Cârțișoara, mai sunt 21 km.
Transfăgărășanul trece peste 830 podețe, 27 viaducte; pentru construcția lui a fost necesar să fie dislocate mai multe milioane de tone de rocă; pentru aceasta s-au folosit 6520 tone de dinamită, din care 20 de tone numai la tunelul Capra-Bâlea, și multe alte materiale de construcții.
Ştiaţi că ?
În timp ce dorm in apa, vidrele se țin de lăbuțe de teama curentului apei ce ar putea sa le îndepărteze. În plus, ele au un buzunar in dreptul abdomenului unde iși țin rezerva de hrană.
Ştiaţi că ?
Cel mai mare fluture de noapte, „Bombyx Atlas” (Attacus Atlas), este o specie asiatică. Se face remarcat prin aripile sale .Acestea au extremități care amintesc de niște capete de șarpe. Desfășurate, aripile sale pot atinge peste 30 cm.
Când zboară, poate fi ușor confundat cu o pasăre sau un liliac. Culorile aripilor sale sunt un amestec de tonuri de auriu, maro și roșu, dându-i un farmec deosebit.
Ştiaţi că ?
Aceste zăcăminte de sare s-au format în timpul „Crizei salinității Messiniene”, eveniment geologic în timpul căruia Marea Mediterană a fost izolată de Oceanul Atlantic și s-a uscat (sau în mare parte s-a uscat), creând depozite masive de sal dizolvat anterior Asta e. Acest lucru a avut loc la sfârșitul epocii messiniene a epocii miocene, de la 5.96 la 5.33 milioane de ani în urmă, sfârșind când Atlanticul a curs din nou în bazin.