Semnificația zilei de 8 Martie
V-ați întrebat vreodată care este semnificația zilei de 8 Martie? Unde își are izvoarele această sărbătoare a femeilor? Dacă a fost inventată de cineva, dacă a fost creată din respect pentru dragele noastre mame? V-ați întrebat de când datează sau de ce a fost stabilită primăvara?
Intemeietorii Zilei Femeii au fost grecii antici. Ei o serbau în primăvară pe zeița Rhea, considerată mama tuturor zeilor. Apoi în Anglia secolului XIX se sărbătorea „Duminica femeii” înaintea Postului Paștelui. Această zi a fost adoptată și de americani, și mai târziu de europeni. Mai întâi s-a sărbătorit în Germania, Danemarca și Austria, abia după Primul Război Mondial stabilindu-se Ziua Internațională a Femeii: 8 Martie. Aceasta nu s-a obținut fără câteva „lupte”, câteva greve ale femeilor care cereau un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot.
In anul 1909, la 28 februarie, in Statele Unite, s-a serbat la nivel national Femeia in urma unei initiative a Partidului Socialist American. Initiativa a fost preluata in 1910 si in Europa, in cadrul Internationalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a tinut la 19 mai 1911 in Germania, Austria, Danemarca si in alte cateva tari europene. Data a fost aleasa de femeile germane pentru ca, la aceeasi data, in 1848, regele Prusiei a trebuit sa faca fata unei revolte armate si a promis ca va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.
Ziua Internationala a Femeii mai este sarbatorita (in unele tari fiind declarata prin lege zi libera) in urmatoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croatia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. In China femeile au liber dupa-amiaza.