Secretele Carpaţilor, locul unde au locuit strămoşii noştri
Secretele Carpatilor
Carpatii ocupă o treime din suprafaţa României şi i-au fascinat din cele mai vechi timpuri pe locuitorii acestor ţinuturi. Carpatii se întind pe teritoriul a opt state europene: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România şi Serbia.
Ei au păstrat nenumărate legende, curiozităţi şi mistere. Iată câteva dintre cele mai reprezentative pentru ele.
Sfinxul din Carpati
Sfinxul românesc din Munții Bucegi are aceeași înălțime cu Sfinxul din Gizeh? Acesta e unul din argumentele celor care susțin că Sfinxul nu este o creație a forțelor naturii fiind sculptat de om și înfățișând o zeitate din trecutul îndepărtat. Este unul din secretele Carpatilor.
Denumirea Carpatilor
Denumirea munţilor Carpati vine de la denumirea unui trib de daci din Moldova care se numeau carpi, ceea ce în traducere ar insemna ”pietre”. Mai există o variantă potrivit căreia cuvântul vine de la proto-indo-europeanul (strămoșul ipotetic al tuturor limbilor indo-europene) kwerp care înseamnă „a întoarce, a îndoi” sau de la grecescul karpos care înseamnă „încheietură” făcând referire la forma lanțului muntos carpatic.
Bucegi – locul altarelor preistorice

Cele mai spectaculoase formaţiuni stâncoase se află în Munţii Bucegi din Carpaţii Meridionali. Sfinxul şi Babele ar fi fost, potrivit unor istorici, locuri sfinte pentru populaţiile din timpurile îndepărtate, la a căror modelare ar fi contribuit nu doar natura şi timpul, dar şi mâna oamenilor. Bucegi au fost, potrivit lui Nicolae Densuşianu, cei mai însemnaţi munţi ai strămoşilor noştri. Au fost, în preistorie locuri sfinte ale triburilor, iar vârfurile lor cele mai înalte, Caraiman şi Omu, erau consacrate divinităţilor mai importante, Omu fiind locul unde era venerat Saturn. Aceste altare fac parte din secretele Carpatilor.
Intinderea Carpatilor
Munţii Carpaţi se întind pe parcursul a opt țări: Ungaria, Ucraina, Serbia, România, Polonia, Cehia, Austria, Slovacia. Ca forme de relief, Carpații prezintă o serie de depresiuni, având culmile presarate cu pajiști.
Cel mai inalt varf
Cel mai înalt vârf din tot lanțul carpatic se găsește în munții Tatra din Slovacia. Acesta are o altitudine de 2 655 m (cu o sută de metri mai mult decat vârful Moldoveanu). El se numeste Gerlachovsky.
Cel mai mic oras
În Munții Carpati se află cel mai mic oraș din țară, Băile Tușnad, cu o populație de 1728 de locuitori la ultimul recensământ? Populația micului oras este în continuă scădere (aproximativ 15% la referendumul din 2002 față de cel din 1992).
Cea mai mare pestera din Romania
Peștera cu cele mai mari dimensiuni din România este Peștera Vântului. Aceasta este întâlnită în Munții Pădurea Craiului având o lungime debordantă de 52 de km. Intrarea naturală în Peștera Vântului este situată la cca. 2 km SE de localitatea Șuncuiuș, în versantul stâng al văii Crișului Repede, deasupra izvorului din Poiana Frânturii. Deoarece galeria de acces era foarte strâmtă și greu accesibilă a fost blocată și s-a deschis o intrare artificială câțiva zeci de metri distanță, la nivelul activului.
Apusenii – ţinutul aurului
Munţii Apuseni, din Carpatii Occidentali, au fost asociaţi din cele mai vechi timpuri cu aurul, una dintre cele mai preţioase resurse ale ţării. Cea mai veche regiune auriferă din România se află în Apuseni. Aceasta este cuprinsă într-un trapez, cu colţurile la Săcărâmb (judeţul Hunedoara), Zlatna, Roşia Montană, Abrud (judeţul Alba) şi Baia de Arieş, scria istoricul Ion Rusu Abrudeanu. „Regiunea minieră a Munţilor Apuseni a fost un fel de Californie pentru toate neamurile, care au stăpânit-o în decursul istoriei. Azi nu mai încape nici o îndoială că bogăţiile miniere din Dacia au constituit un puternic motiv, pentru ca împăratul Traian să facă tot posibilul ca s-o ocupe cu forta. Acesta este unul din secretele Carpatilor .
”
Fauna din Carpati
Munții Carpati găzduiesc cele mai mari populații de lupi, urși bruni și linxi din Europa? De asemenea, pe crestele înalte ale Carpatilor trăiește o subspecie a caprelor negre (Rupicapra rupicapra carpatica).
Puteti vizita si locuri-de-vizitat-in-romania
Lasă un răspuns