Promovam Romania . Cocosul de munte din Carpati
Cocosul de munte din Carpati
PRIN MĂREȚIA SA, SPECTACOLUL OFERIT DE MUNȚII CARPAȚI ESTE UNIC …
Cocosul de munte numit popular și gotcan. Face parte din ordinul Galliformes, familia Phasianidae.
60-85 cm lungime, aripi puternice; penajul îmbină culori cu diferite nuanțe, preponderent negru și albastru închis, cu strălucire metalică. Coada este desfășurată sub formă de evantai. Femela, numită gotcă sau găină, este mai mică și are colorit maroniu roșcat.
Gotcanul este greu de văzut, chiar de cei care, prin natura muncii, sunt puși în contact permanent cu pădurea. Singura perioadă a anului când poate fi mai lesne admirat este intervalul aprilie-mai, când se desfășoară împerecherea. Numită și rotitul cocoșilor de munte, ea se petrece în locuri păstrate de la an la an, numite bătăi, situate în zone cu pantă mai dulce, cu poienițe sau arbori căzuți la pământ, cu arbori bătrâni, tineri și arbuști.
Cocosul de munte si povestea lui
…Peisaje de poveste, asezari izolate populate de Oameni sanatosi si darji care toamana cand incepe sa cada frunza si cand ciutele intra in calduri, asista la specacolul cerbilor care incep sa „boncaluiasca” si prin lupta dreapta sa-isi cuceresca teritoriul.
Dar toate aceste nu se ridica la inaltimea jocului Cocosilor de Munte,care prin batai uneori pana la moarte,cuceresc inima „credulei” Gainuse de Munte, cea care numai zece zile o sa fie parasita, aventurierul „gotcan” plecand in cautarea altei credule…
Acest mirific spectacol al Naturii începe pe la sfârsitul lunii Martie, odata cu primele semne de Primavara si tine pana la inceputul lui Iunie. Apoi cat timp vor mai exista Paduri virgine, din an in an, isprava o sa se repete .
Aspectul fizic al gotcanului este impresionant dar glasul nu este pe măsură. Cântecul, auzit în diminețile din timpul rotitului, este slab ca intensitate, asemănător zgomotului când se ascute coasa; de acea muntenii l-au numit tocilat, ascuțiș sau șlefuit. În timpul ritualului nupțial masculul cântă cu patos, chemând găinile. Adesea, neatent, ignoră chiar și apropierea vânătorului.
Cititi si articolul despre cele mai frumoase locuri din lume aici