Nori curioși curioși (nor Arcus)
Nori curioși curioși (nor Arcus)
Printre cele mai ciudate fenomene de pe cer se numara așa-numiti „ nori rola ”. Acestia sunt cunoscuti și sub numele de „ norul Arcus ”.
Sunt formațiuni uimitoare care pot măsura kilometri lungime. După cum indică numele său, acești nori se rotesc pe propria axă orizontală, datorită aerului care circulă în interiorul lor.
Fenomenul meteo, cunoscut specialiştilor sub denumirea de „roll cloud”, „arcus cloud” sau „volutus”. Potrivit specialiştilor, acest tip de nori anunţă furtuni deosebit de puternice.
Norii „Arcus” sunt orizontali, de joasă altitudine, şi apar în partea din faţă a furtunii.
Acest fenomen este cauzat de un avânt din cauza unei furtuni care avansează determinând creșterea unui aer cald umed, răcindu-se sub punctul de rouă și formând un nor.
Când acest lucru se întâmplă uniform de-a lungul unui front extins, se poate forma un nor de rulou.
Specia de nori – similar cu arcus – a fost numită anul trecut oficial ca o nouă specie de nor în Atlasul Organizației Meteorologice Mondiale.
Noua denumire a speciilor de nor va fi folosită acum de meteorologii operaționali din întreaga lume.
Cei de la Met Office si Organizația Meteorologică Mondială a declarat că a luat decizia în urma unor cercetări exhaustive – cu multe poze trimise de cloudpotters amatori din întreaga lume.
Urmând ca sa ii denumeasca „volutus” . Noua specie este descrisă în ghidul drept „masă de nori lungă, de obicei scăzută, orizontală, detașată, în formă de tub” și pare adesea să se „rostogolească încet”.
Celălalt subtip de arcus este un nor de raft, care, de asemenea, apar adesea înaintea fronturilor de furtună.
În 11 martie 2018, noi tipuri de nori au fost recunoscute oficial de oamenii de vreme.
Hadeti sa vedem cateva exemple de Nori Rola
Norii cu role se încadrează în genul formelor de nori de joasa altitudine cunoscuti și sub denumirea de nori arcus. Acești nori arată ca tornade orizontale, dar nu sunt periculoase.
Norii role din jurul coastei pot apărea ca un rezultat al vânturilor din interiorul mării, atunci când condițiile sunt relativ calme. Ca exemplu ar fi cu așa – numiti „ Morning Glory“ , formati în timpul toamnei pe Litoralul Queenslandului din Australia.
Cele mai frecvente locuri de apariție a fenomenului „Nor Arcus” sunt California, Canalul Englez, Insulele Shetland, coasta Mării de Nord și, de asemenea, în regiunile de coastă din Australia.
Cititi si articolul despre Fulgerele Globulare aici