Muntii Dolomiti
Aventuri in Dolomiti
Muntii Dolomiti sunt un lanț muntos situat la sud de Alpii Calcaroși, ei aparținând de Alpii Calcaroși din Sud. Dolomiții se întind pe teritoriul regiunilor din Tirolul de Sud, Trient, (Trentino-Alto Adige) și Veneției (Veneto), căt și provinciile Belluno și Trentin în Italia de Nord. De la data de 26 iunie 2009 sunt declarați patrimoniu mondial al UNESCO.
Cum spuneam, Dolomiții sunt în nord-estul Italiei, la granița cu Austria, chiar la nord de Verona-Veneția. Cum ajungi acolo? Cele mai apropiate aeroporturi sunt Bergamo, Verona sau Veneția (dar pe Bergamo probabil sunt cele mai ieftine zboruri). Cel mai indicat ar fi să vizitezi zona cu mașina, deși sunt și autobuze, dar nu știu sigur dacă poți ajunge chiar peste tot cu ele.
Muntii Dolomiti sunt renumiti pentru statiunile de ski dar si vara ai ce vedea . Privelistea este etraordinara , ceva de nedescris , va lasa fara rasuflare . Aici intalnesti vai inverzite , lacuri inconjurate de munti si de paduri . Totul este minunat, și la fiecare pas i-ti vei spune “cred că e cel mai frumos loc pe care l-am văzut vreodată”! O sa va dea lacrimile de bucurie si nu exagerez !
Informatii despre Muntii Dolomiti
Ramura economică cea mai importantă a regiunii este turismul și cioplitul lemnului cu producerea obiectelor de artizanat.In afara de turism localnicii se ocupa cu creșterea animalelor pe pășunile alpine.
In Dolomiți s-a vorbit limba latină. Mai târziu prin separarea Tirolului și anexarea de catre Trentino în timpul Sfântului Imperiu Roman locuitorii autohtoni bauwarici au fost în perioada evului mediu, în partea de nord germanizați , pe când din sud crește treptat influența italiană care durează și azi.
Limitele Munților Dolomiți sunt controversate. După datele mai recente Dolomiții sunt delimitați în nord de Valea Pustertal, în est prin Sexten, șaua Kreuzberg (Kreuzbergsattel) și Piave, în sud din nou de Piave, linia Feltre-Genebe/Enego și die Val Sugana, și în vest sunt delimitați prin văile Etsch și Eisack.
Ce poti face in Muntii Dolomiti
Dupa cum vorbeam si mai devreme cea mai importanta activitate aici este skiatul . Aici putem sa enumeram cateva statiuni importante cum ar fi :
Statiunea Val di Sole sau Valea Insorita se afla la o distanta de 1340 kilometri de Cluj (Cluj-Marileva), care pot fi parcursi cu masina in cca 13-14 ore. Este surprinzatoare prin marime, aceasta vale cuprinzand 50 de localitati. Valea este situata in regiunea Trentino, fiind inconjurata de Dolomitii Brenta si Parcul National Stelvio si se intinde de-a lungul raului Noce pe o distanta de 40 km. Altitudinea maxima la care se poate schia este destul de mare, 2540 metri.Val di Sole pune la dispozitia iubitorilor de schi 134 km de partie, dintre care 39 km pentru incepatori, 72 km de dificultate medie si 23 de km partii dificile, recomandate doar celor experimentati.
Statiunea Val di Sole are 3 mari zone de schi:
- Skiarea CAMPIGLIO DOLOMITI DI BRENTA Val di Sole Val Rendena
- Skiarea ADAMELLO SKI PASSO TONALE
- Skiarea PEIO
Zona de schi CAMPIGLIO DOLOMITI DI BRENTA Val di Sole / Val Rendena
Daca vreti sa schiati mai mult, Val di Sole va ofera conexiune pe schiuri spre zonele de schi Madonna di Campiglio si Pinzolo. Aceasta din urma este o statiune renumita care a inceput sa fie dezvoltata in 1960. Pinzola este inconjurata de doi munti din lantul montan Brenta, Adamello si Presanella si isi pastreaza traditiile folclorice. Statiunea are un numar mare de partii de schi foarte bine intretinute si cu facilitati moderne de ridicare.
Zona de schi ADAMELLO SKI PASSO TONALE
Aceasta zona de schi situata este intre regiunea Trentino si Lombardia este preferata indeosebi de cei care doresc sa schieze toamna tarziu si primavara, datorita teleschiurilor de pe ghetarul Presena, situat la o altitudine de 3000 de metri. Altitudinea la care se poate schia este intre 1121 – 3016 metri. Passo Tonale va iese in intampinare cu 30 de lifturi moderne care deservesc 100 km de partie incarcata tot sezonul de zapada naturala.
Zona de schi PEIO
Aceasta zona de schi iti ofera ascensiune directa in doar 6 minute la altitudinea de 3000 de metri cu noua telecabina „Pejo 3000”. Aici poti admira o panorama uluitoare, de aici fiind 8 kilometri in coborare pana la Peio Fonti. Val di Peio este o statiune care inseamna mai mult decat schi, aici vei avea parte de cultura si traditiile locale, excursii cu rachete de zapada si tratamente spa la baile termale Terme di Pejo.
Statiunea este situata in inima Parcului National Stelvio, la poalele lantului montan Ortles-Cevedale. Valea di Pejo este caracterizata de paduri intregi de brazi, pasuni alpine verzi si ghetari care au creat fluxuri de apa ce se varsa in vale. Prezenta masiva a apei in diferitele sale forme (ghetari, lacuri, cascade, parauri) este o caracteristica definitorie pentru Val di Pejo. Sursele subterane de apa cu diferite minerale ducand la crearea de spa-uri si bai termale, renumite in intreaga lume pentru proprietatile terapeutice.
Vara In Muntii Dolomiti
Am vorbit despre Muntii Dolomiti si ce putem face acolo iarna . Acum hai sa vedem cum arata acesti munti si vara . Trebuie sa va spun eu prefer vara mai mult ca iarna . Va prezentam cateva ideii de trasee pe care sa le parcurgeti vara .
Traseu Adolf Munkel Trail
Un traseu de maxim 4 ore in conditii optime . Traseul este in mare parte doar prin padure dar va asigur este un traseu absolut spectaculos . Traseul Incepe la Zanser Alm, traseul urcă încet de-a lungul unui mic curent cu vederi ale grupului Geisler. Vei înțelege rapid de ce Dolomiții se mai numesc și Munții Pale. După ce te-ai plimbat sub aceste vârfuri impresionante, poteca te conduce spre o pășune înaltă alpină.
Vacile, măgarii și caii te pot saluta în timp ce urci spre cabana de munte Gschnagenhardt Alm , cu o altitudine de 2.006 de metri. Aici, vă puteți relaxa afară, comandați prânzul, beți o bere și interacționați cu animalele.
De la Gschnagenhardt Alm, veți face o plimbare prin pădure și veți ajunge la Dusler Alm , unde veți găsi o altă colibă de munte. După trecerea prin Dusler Alm, poteca coboară spre Zanser Alm .
Traseu Seceda Muntii Dolomiti
Un traseu absolut spectaculos. Santa Maddalena, Ranui (pentru biserica San Giovanni). Sass Rigais cel mai de seamă vârf, la 3000 și ceva de metri.
Lago di Carezza
Măsurând 300 de metri lungime și 140 de metri lățime, Lago di Carezza se află la o altitudine de 1.520 de metri sub masivul Latemar, la marginea pădurii Latemar din municipiul Val d’Ega din Nova Levante. Este un reper natural protejat și este alimentat de izvoare subterane din gama Latemar. Din acest motiv dimensiunea și adâncimea sunt puternic influențate de anotimp și vreme: cea mai mare adâncime măsurată a fost de 22 de metri.
Traseu Lago di Sorapis Muntii Dolomiti
Un om normal ramane cu totul fermecat de culoarea lacului ! Este de pe altă lume, nu am văzut niciodată așa ceva. Absolut fascinant! Lago di Sorapis e un lac glaciar la 1925 m altitudine, de un turcoaz tulbure splendid. Culorile se intensifică atunci când soarele bate pe suprafața lacului.
Sunt forte multe locuri si trasee care merita parcurse in Muntii Dolomiti . Va recomand daca aveti posibilitate sa ajungeti aici nu ezitati . Va las sa va mai delectati cu niste imargini de vis .
Cititi si articolul despre curiozitatile Carpatilor aici