Cele mai rare flori de pe Pamant
Flori rare pe Pamant
Va salut dragi prieteni , astazi vreau sa va vorbesc despre cele mai rare flori de pe pamant . Subiectul a fost tratat de mai multe persoane, dar cred ca merita sa il abordez si eu . Asa ca hai sa incepem .
Flori rare – Orhideea Fantoma
Epipogium Aphyllum este considerată a fi una dintre cele mai rare orhidee din lume. Ea mai este numita si Orhidea Fantoma . Floarea se gaseste in mlastinile din Florida . Aceasta se afla pe lista plantelor pe cale de disparitie . Oamenii de stiinta au in gand sa o replanteze, undeva ,intr-un parc national ferit . Potrivit experţilor, au rămas în jur de aproximativ 2.000 de exemplare în Florida. Se găsește în pădurile de fag, stejar, pin sau molid, unde crește și un anumit tip de ciupercă, esențială pentru hrana acestei plante.
Flori rare – Liana de jad
Liana de jad sau Macrobotry Strongylodon face parte si ea din categoria florilor rare de pe pamant . Este o specie rară de liana de copac care crește în pădurile tropicale native din Filipine. Floarea mai este cunoscuta pentru culoare ei spectaculoasa de turcoaz . Polenizarea se face cu ajutorul liliecilor . Acestia atarna cu capul in jos band nectarul florii. Aceste flori sunt destul de rare in salbaticie, fapt pentru care sunt date pe lista plantelor pe cale de disparitie.
Flori rare – Floarea Campion
Silene Tomentosa sau floarea Campion cum mai este denumita, se gaseste doar in Gibraltar . Ea a fost considerata disparuta in anul 1992 . In anul 1994 , in timpul unei drumetii , un alpinist a gasit pe stancile inalte un exemplar. Aceasta a fost dusa la banca de seminte din Millenium . Specia creşte acum la Grădina Botanică din Gibraltar, dar şi la Grădina Botanică Regală din Londra.
Flori rare – Floarea-de-colț
Ajungem si in Romania ,la Floarea de colt, una dintre plantele rare de pe pamant . Aceasta este ocrotita prin lege la noi . Floarea de colt se mai numeste si floarea reginei (Leontopodium alpinum Cass) . Aceasta este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass, familia Asteraceae. Floarea se creste in Romania pana la inaltimea de 20cm, dar in alte tari poate sa ajunga pana la 80cm . Planta are perioada de inflorire in Iulie – August .
Floarea „cadavrului”
Amorphophallus Titanum sau planta cadavru este o planta originală din pădurile tropicale de pe insula indoneziană Sumatra și este cunoscută și sub denumirea de „Titan Arum”. Floarea se afla sub amenintarea grava a disparitie, planta supravietuieste cu ajutorul viței de vie Tetrastigma. Planta Cadavru este un parazit fara frunze si fara radacini asa ca se hraneste cu aceasta viță de vie Tetrastigma. Perioada de inflorire este relativ scurta si nu dureaza mai mult de 24 de ore . Floare este considerata cea mai mare din lume .Când se deschide, floarea poate să ajungă la o înălțime de peste 1,8 metri și să atingă un diametru de 1,2 metri. Planta mai este renumita si pentru mirosul ei puternic de putrefactie , de unde si denumirea de planta cadavru.
Floarea de ciocolată
Cosmos Atrosanguineus sau floarea de ciocolata cum mai este denumita datorita mirosului acesteia . Aceasta este originala din Mexic . Din pacate aceasta floare nu mai creste in salbaticie , ea fiind cultivata strict de gradinari . Ea creste sub forma de tufe de dimensiuni medii cu marimi de pana la 60 cm . Florile sunt de culoare rosu inchis si apar vara , ele stand inflorite pana toamna . Ele au miros de ciocolata amestecat cu vanilie.
Papucul Doamnei
Cypripedium Calceolus sau papucul doamnei galben si mov este o orhidee salbatica . Aceasta creste doar intr-un singur loc , mai exact pe un teren de golf. Ea a fost pusa sub protectie in anul 1917 . Pretul unei singure flori ajunge la 5000 de dolari , dar este greu de gasit la vanzare . Aceasta se inmulteste foarte greu .Ea trăieşte într-o relaţie simbiotică cu un anumit tip de ciupercă ce o hraneşte. Odată ce planta atinge maturitatea, ciuperca pleacă de pe planta adultă.
Cititi si articolul despre Plantele Carnivore aici