Drumeție la Munte Iarna
Drumeție la Munte Iarna
Iată, oameni buni ,că a venit iarna și foarte mulți dintre noi , ar vrea să facă o Drumeție la Munte Iarna . Noi, ne-am gândit să venim în întîmpinarea acestor persoane ,care se hotărăsc să facă o plimbare la munte . Am pregătit un material ,care prezintă în detaliu ce avem noi nevoie într-o astfel de drumeție și la ce să ne așteptăm să găsim acolo. Acest material este menit să prevină unele incidente posibile , de aceea vă rog să îl citiți cu atenție . Haideti, să începem !!!
Muntele pe Timp de Iarnă
Dacă vă încumetați să faceți o drumeție la munte iarna , trebuie să știți, din start , că iarna nu este ca vara . Muntele se schimbă total iarna , și dacă pe timp de vară erau destule pericole , pe timp de iarnă acestea sigur s-au dublat . Iarna , din cauza zăpezilor și a temperaturilor scăzute , va face din munte un adversar teribil . Sunt câteva reguli de bază pe care trebuie sa le respectați :
Trebuie să vă echipați corespunzător .
Trebuie să vă informați asupra condițiilor meteo, înainte să plecați .
Trebuie să aveți asupra voastră un mijloc de comunicare , telefon , stație radio , etc .
Trebuie să anunțați cel puțin o persoană care stă acasă despre traseul pe care urmați să îl faceți .
Trebuie să anunțați echipele salvamont dacă urmează să faceți un traseu mai periculos , că să știe unde să vă găsească, în caz de urgență .
Trebuie să aveți la voi un rucsac echipat corespunzător .
Trebuie să aveți încălțăminte adecvată .
Trebuie să aveți asupra voastră un mijloc de orientare , busolă , gps , etc.
Trebuie să aveți lanternă și baterii de schimb .
Haideți, acum, să explicăm pe rând, fiecare regulă , să vedem de ce este aceasta importantă și cu ce ne poate ajuta .
Echiparea Corespunzătoare
Ce înseamnă o echipare corespunzatore pe timp de iarnă ?
Pe timp de iarnă, trebuie să purtăm o îmbrăcăminte călduroasă , care să ne asigure totuși o mobilitate ridicată .Îmbrăcămintea, cel mai bine ar fi să fie în straturi , nu ceva gros și atât . Dacă ne încălzim dăm jos un strat și ne va fi bine , dar dacă am avea doar un strat gros și ne-am încălzi , ce vom da jos? Cel mai important este ca ultimul strat să fie impermeabil, in genul acesta cu guler înalt si glugă . Capul ,trebuie fie protejat deasemenea , cu o căciulă cu urechi ca aceasta , sau o glugă . Fața și ochii ,acoperiți cu o cagulă, respectiv cu ochelari. Toate acestea sunt necesare ca să ne protejăm de vântul tăios pe care îl vom experimenta la altitudini mai mari .
Trebuie să știm că peste jumătate din căldura corpului este pierdută pe la nivelul capului . Mâinile trebuiesc, de asemenea, protejate cu mănuși . Aici, nu recomand mănuși cu degete, acestea vă vor ține degetele separate și nu se vor încălzi intre ele. Recomand mănuși de genul acesta, doar cu un deget .
Drumeție la Munte Iarna
Informarea Meteo
Unul din lucrurile esențiale, care va decide dacă vom face drumeția sau nu , este informarea despre condițiile meteo . Dacă vom ști ce vom înfrunta acolo ,atunci ne vom pregăti corespunzător, deci șansele noastre de supraviețuire vor crește considerabil . Să zicem că aflăm că vremea va fi destul de rea , atunci vom avea șansa să reprogramăm ieșirea sau să o anulăm . Asta ne poate salva viața .
Mijloace de Comunicare
Aici, nu trebuie să vă spun eu cât de important este să aveți asupra dumneavoastră un mijloc de comunicare . În caz de urgența sau de rătăcire , un telefon ne va fi foarte util . Putem să ne orientăm cu ajutorul lui , sau să chemăm ajutoare . Chiar dacă nu avem telefon și avem o stație radio , tot avem un avantaj . Și aceste stații radio au canale de urgență și dacă ne facem temele bine, putem să memorăm dinainte să plecăm ,câteva frecvențe utile, care ne pot ajuta .
Comunicarea Traseului unui Prieten
Comunicarea traseului înainte de plecare, este foarte importantă , chiar dacă nu faceți un traseu periculos. Un traseu normal , se poate transforma iarna , într-unul periculos . Vremea se poate schimba rapid , și una este să parcurgi un traseu uscat și alta este să parcurgi un traseu pe ploaie sau zăpadă . Se pot forma noroaie sau gheață și puteti aluneca . O gleznă răsucită sau un picior rupt, poate deveni fatal pe munte . Dacă ninge masiv , poteca se poate acoperi și nu mai știi unde calci . Acest lucru poate fi foarte periculos . Deci, dacă ceva se întâmplă cu tine, măcar cineva va ști pe unde te afli și ar putea să anunțe autoritățile .
Comunicarea Traseului Către Salvamont
Dacă parcurgem un traseu periculos pe timp de iarnă , dar valabil și pe timp de vară , este bine să anunțăm oamenii de la salvamont . Ei trebuie să știe dacă au turiști pe munte și pe ce traseu se află aceștia . În caz de pericol, sau în caz că nu ajungeți la destinație, aceștia vor pleca în căutarea dumneavoastră . Datorită faptului că au fost anunțați asupra traseului vor ști pe unde să vă caute .
Rucsacul Echipat Corespunzător
Înainte să pornim la drum trebuie să ne facem un bagaj , care să ne asigure supraviețuirea o zi două, până vom putea fi salvați . Ce anume trebuie să conțină acest bagaj , este discutabil . Eu vă pot da câteva sfaturi despre ce tip de rucsac trebuie să alegem și ce anume să ne luăm la noi .
Ce Tip de Rucsac Alegem
Este important să alegem un rucsac încăpător , dar în același timp și confortabil. Trebuie să ne gândim, că vom purta acest rucsac în spate, tot drumul , și acesta, clar, nu va fi ușor . De asemenea, este important ca acest rucsac să fie impermeabil sau să aibă o husă impermeabilă pe deasupra . Dacă ne prinde ploaia, și nu avem unde să ne adăpostim , atunci va trebui să mergem prin ploaie. Deci, nu vrem să ni se ude conținutul rucsacului . O să vă dau un exemplu de rucsac potrivit pentru munte aici .
Conținutul Rucsacului
După cum am spus și mai devreme , conținutul rucsacului este discutabil . Eu o să vă expun părerea mea personală , adică ce iau eu în rucsac când plec pe munte .
Prima dată pun în rucsac ceva îmbrăcăminte de schimb , asta în caz că mă ud sau transpir . După, pun ceva de mâncare , dar nu mâncare normală ci batoane cu proteine , biscuiți cu ovăz , în general chestii care să conțină multe fibre , etc. Adaug și un bidon cu apă , dar nu prea mare că nu vreau să car greutate mare . Bidonul îl poți umple dintr-un râu sau izvor, după traseu .
Dacă ninge , putem lua zăpadă și punem la dezghețat . Punem un chibrit clasic , o brichetă cu gaz , că poate chibritul se udă . Acestea două ne vor folosi, dacă vrem să facem un foc să ne încălzim . Adaugăm un cuțit , o busolă , o cordelină nu prea mare, dar suficient de lungă, ca să ne scoată din încurcătură , o lanternă de cap și una de mană , baterii de rezervă pentru acestea , o stație radio , o cană de metal .
Cana de metal ne va folosi, atât ca să bem cu ea, sau, la nevoie să o încălzim la foc că să topim zăpadă sau să facem un ceai . Mai adăugăm șosete de schimb și mănuși , pentru că aici ne vom uda cel mai repede . O trusă mică de prim ajutor și o butelie din aceasta de voiaj . O lopată micuță de infanterie , un cort de o persoană și un sac de dormit care sa reziste la temperaturi scazute.
Cam atât despre conținutul rucsacului meu . În plus mai car și un binoclu cu mine , dar nu tot timpul, datorită faptului că ocupă spațiu și este cam greu . Când știm că vom întâlni zăpadă mare și gheață, este bine să avem la noi pioleți , colțari și palete de zăpadă .
Încălțăminte Adecvată
Aici, când vorbim de încălțăminte adecvată, nu ne referim la orice gheată pe care o găsim în magazine . Trebuie să avem grijă să fie specială, pentru trasee montane. Atenție, pentru iarnă, nu vară . Să fie impermeabilă, confortabilă și să țină cald . Vă dați seama, ce înseamnă să te roadă gheata, la un traseu pe munte . Vei ajunge cu picioarele zdrobite la destinație , asta dacă vei reuși să suporți și să mergi așa . Trebuie să aibă o aderență sporită să nu alenecăm cu ea .
O să vă dau exemplu de incalțăminte aici .
Drumeție la Munte Iarna
Mijloace de Orientare
Eu personal, folosesc gps-ul și busola , dar, se pot folosi și harți, pentru cine cunoaște locul . Există harți cu trasee montante și cu poteci . Acestea sunt destul de detailate și se pot folosi fară probleme . Părerea mea este că busola este sfântă și nu prea se defectează . Putem să folosim gps-ul de la telefon sau un gps diferit . Atenție mare aici, că trebuie să aveți și o baterie externă , mare , la dumneavostră. Din cauza frigului, bateria telefonului se va descarca foarte repede . Încercați să il țineți la căldură și să îl folosiți doar la nevoie .
Lanterna și Baterii de Schimb
Să presupunem că ne prinde noaptea. Atunci , dacă nu avem noroc de lună și de un loc fară copaci , o să fie beznă totală . Nu ne putem baza pe lanterna de la telefon , deoarece acesta se va descărca rapid . Ne trebuie cel puțin o lanternă și ceva baterii de schimb pentru aceasta . Căutați ca lanterna să fie cu led, să nu fie voluminoasă și grea . Daca este cu led, va consuma bateriile mai greau și va ține mai mult .
Cel mai important, însă, este faptul că nu trebuie să vă deplasați noaptea, decât dacă nu aveți de ales . Noaptea poate deveni periculos din cauza animalelor sălbatice, dar și din cauza faptului că nu putem vedea prea bine pe unde mergem . Ne putem rătăci sau mai rău să calcăm unde nu trebuie și să se întâmple un accident .
Dacă ne prinde noaptea este bine să ne căutam un loc ferit , să aprindem un foc și să stăm liniștiți până se face dimineața .
Drumeție la Munte Iarna
Concluzii
În încheiere, vă sfătuiesc să nu vă aventurați pe trasee nemarcate , să anunțați întotdeauna pe cineva, pe unde plecați , să nu mergeți singuri , să fiți echipat corespunzător, și cel mai important să nu subestimați muntele .
Țineți minte : Muntele câștigă întotdeauna , și acesta iși va cere tributul în fiecare an .
Cu voi a fost Cristian și ca întotdeauna sper să auzim de bine!!!
Citiți și articolul despre cum circulăm corect pe zăpadă aici .