Delta Dunării Curiozitați
Delta Dunării
Vă salut oameni buni , astăzi vorbim despre Delta Dunării , una dintre comorile României. Acest paradis, în care ,daca ai ajuns nu mai vrei să pleci . Pentru cei care nu au ajuns , vă recomand cu căldură să mergeți și nu veți regreta . Veți fi fermecați de biodiversitatea întâlnită . Hadeti să aflăm câteva lucruri despre acest loc minunat .
Curiozități despre Delta Dunării
Unica deltă din lume , declarată rezervație a biosferei , este Delta Dunării. Aceasta este inclusă în patrimoniul Unesco.
În Delta Dunării se afla un singur oraș care are port, atât la mare, cât și la Dunăre . Acesta se numește Sulina , orașul situat la cea mai joasă altitudine din țară , el fiind și cel mai însorit .
Delta Dunării s-a format cu mii de ani în urmă și este într-o continuă schimbare . În fiecare an sunt aduse 65 milioane de tone de aluviuni , lucru care duce la expansiunea continuă .
Delta noastră este a treia ca mărime din Europa și pe locul 22 la nivel mondial, având o suprafață de 5800 km², adică 2,5% din suprafața României.
În deltă se află cea mai mare întindere de pat de stuf din lume cu 600.000 de acrii .
Delta fluviului Volga este mai mare ca a noastră , dar în ciuda acestui fapt Delta Dunării este cea mai mare întindere din lume cu zone umede .
Biodiversitatea deltei noastre este comparabilă cu cea a Marii Bariere de Corali din Australia. În deltă au fost identificate peste 5000 de specii de plante și animale.
Delta Dunării un paradis al ornitologilor
Delta adăpostește peste 300 de specii de pasări . Unul dintre motive este că delta se află intre Ecuator și Polul Nord.
Aici se află 60% din populația mondială de cormoran pitic și 50% din cea de gâscă cu gât roșu.
Singurele păduri de nisip se găsesc în deltă , acestea sunt Letea şi Caraorman, unde cresc liane de până la 25 m.
În Pădurea Letea din Delta Dunării, considerată cel mai exotic loc din România, trăiesc aproape 2.500 de cai sălbatici. Aceștia sunt ultimii din Europa și reprezintă o adevărată comoară a țării noastre.
Cel mai bătrân stejar din țară, se găsește în pădurea Caraorman , în locul numit „Fântâna Vânătorilor”. Acesta se numește ‘Stejarul îngenuncheat’ , are circa 400 de ani și un diametru de 3,8 metri .
Tot în deltă se găsește și unul din cei mai mari fluturi de noapte numit ” ochi de păun”. Acesta are o anvergură a aripilor de 18cm.
Cel mai mare peşte de apă dulce din lume – morunul (Huso huso) îl găsim și în Delta Dunării. În România și Bulgaria, fiind singurele populații viabile de sturioni sălbatici din Europa. Specie contemporană cu dinozaurii, morunul poate trăi până la 100 de ani și poate depăși că mărime un autobuz.
În Dunăre trăieste „Șarpele rău”, care poate atinge 1,8 metri lungime este întâlnit în Delta Dunării. Este unul dintre cei mai lungi șerpi din Europa și este o specie protejată.
Cititi si articolul despre cele mai frumoase locuri din lume aici