Delfinariu din Constanta 48 de ani de activitate
Delfinariu din Constanta
Singurul Delfinariu din Romanaia este Delfinariu din Constanta . Acesta a fost infiintat in 1972 si anul acesta a implinit 48 de ani de existenta . De-a lungul timpului delfinii au fascinat oamenii prin inteligenta lor remarcabila . Studierea aprofundata a acestor mamifere a inceput o data cu construirea de delfinarii . Ele au fost construite initial pentru cercetare stiintifica , apoi datorita interesului manifestat de publicul larg din lume s-a deschis primul delfinariu din lume .
Marine Studios si-a deschis portile in anul 1938 în localitatea St. Augustine, Florida . La noi , in cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii , la data de 1 inuie 1972 , a luat nastere Delfinariu din Constanta . Acesta este singurul obiectiv de acest gen din Romania pana in ziua de astazi .
Delfinariu din Constanta localizare
Delfinariu din Constanta este localizati in aproprierea statiunii Mamaia , mai exact în vecinătatea Lacului Tăbăcărie . In cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii mai gasim si o Microrezervaţie Delta Dunării , Observatorul Astronomic şi Expoziţia de Păsări Exotice si Planetariu . Ca si intindere acest Complex Muzeal se intinde pe 13 hectare si cuprinde un luciu de apă înconjurat de sălcii şi vegetaţie palustră şi este amenajat cu alei şi bănci pentru recreere, dispuse printre arbori şi diferite aranjamente vegetale, care formează un mic parc dendrologic.
Specii de Delfini
In Marea Neagra exista 3 specii de delfini marsuinul (Phocoena phocoena relicta Abel, 1905) de circa 50 kg şi 1,5 m lungime, delfinul comun (Delphinus delphis ponticus Barabasch-Nikiforov, 1935), de 80 kg şi 2 m lungime şi afalinul (Tursiops truncatus ponticus Barabash-Nikiforov, 1940), de 250 kg şi 3 m lungime.
Phocoena phocoena relicta este subspecia cu care a inceput activitatea Delfinariu din Constanta in anul 1972 . In 1973 insa aici au fost adusi delfinii comuni Delphinus delphis ponticus . In anul 1986 acestia au fost inlocuiti de afalini sau delfinii mari cum mai este numită specia Tursiops truncatus ponticus. Aceasta specie din urma este cea mai adaptabila la conditia de captivitate . Dintre cei cinci afalini capturaţi în 1986, s-a făcut remarcat Mark, veteranul şi totodată vedeta Delfinariului până în anul 2009.

Intre anii 1984-1994 Delfinariu din Constanta a fost gazda unei specii de foca sud-africană (Arctocephulus pusillus). Aceasta a provenit din Namibia şi capturat de nava românească B 419 „Mândra“, inclusiv un exemplar de pinguin african (Spheniscus demersus), ultimul cu o viaţă mai scurtă. In 1995 Delfinariu din Constanta reuseste sa obtina două exemplare de leu de mare (Otaria byronia), John şi Lorry. Ele fiind originare de pe coastele Americii de Sud, iar în 2010 achiziţionează trei exemplare tinere de afalin (născuţi în captivitate) de la Aquarium Beijing: Pei-Pei „Bebeluşul“ (un mascul de 4 ani), Ni-Ni „Fetița“ şi Chen-Chen „Răsărit de soare“ (ambele femele, de 5 şi respectiv 7 ani). Din păcate Pei-Pei a murit în vara anului 2013 din cauza unei infecții peritoneale.


Delfinariu din Constanta Intra in renovare
Începând cu anul 1981, s-a construit și pus în funcțiune o nouă locație pentru delfini, în scopul continuării activității de dresură și spectacole și pe timp de iarnă. Acest spațiu beneficiază de o piscină acoperită, cu o adâncime de 3 m, o capacitate de 500 m³ și 300 de locuri .
In anul 2013 se incep lucrarile de modernizare la Delfinariu din Constanta . Acestea au fost finalizate in anul 2016 , oferind un nou aspect modern.
Delfinariu din Constanta Locatari Noi
Delfinariu din Constanta din anul 2016 are doi locatari noi . Doua foci din marea Baltica au fost aduse dintr-un delfinariu din Lituania . Mamiferele au fost cazate in aer liber . Cele două foci au fost aduse la Delfinariul din Constanţa după ce, la începutul acestei luni, îndrăgitul Johnny, leul de mare, a murit la vârsta de 21 de ani în urma unei afecţiuni cronice.
In viitor Delfinariu va putea primii un nou update de imargine , deoarece se lucreaza la un proiect futurist . Delfinariul din viitor va fi compus din clădirea muzeului (spaţiu muzeal) şi curte (microrezervaţie şi grădină botanică), câteva pavilioane cu sere botanice, observator astronomic şi adăposturi pentru animale. Principalele funcţiuni pe care le va adăposti spaţiul muzeal vor fi : acavariu, delfinariu, bazin pentru orci, exotariu (zona păsărilor exotice) cu seră tropicală, bazine pentru foci şi pinguini, planetariu (cinema 3D), observator şi sere botanice.
Cititi si articolul despre cele mai rare flori de pe pamant aici