Curiozitati despre Romania
Romania enigma si mister
Romania este o tara frumoasa, nedescoperita inca de multi dintre noi. Romania ascunde felurite forme de relief, locuri minunate si oameni exceptionali. Haideti sa descoperim in cele ce urmeaza cateva curiozitati despre tara noastra.
Stiati ca…
- Cele mai cunoscute romane, inspirate de locuri din Romania, sunt „Castelul din Carpați” de Jules Verne și „Dracula” de Bram Stoker.
- Primul oras din lume iluminat cu petrol lampant din Romania a fost Bucurestiul, in data de 1 aprilie 1857 orasul fiind luminat cu peste 1000 de lampi.
- Timişoara a fost primul oraş european iluminat stradal cu energie electrică în anul 1884, iar Bucureşti a fost primul oraş din lume iluminat cu petrol, în anul 1857.
- Palatul Parlamentului din Bucuresti este a doua cea mai mare cladire din lume, dupa Pentagonul din Statele Unite.
- Romania este pe locul nouă în lume în ceea ce privește producția de vin.
- Sfinxul din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca Sfinxul din Egipt. Acesta este şi motivul pentru care unii cercetători cred ca ar fi fost realizat de către oameni si nu de forţele naturii şi că, de fapt, reprezintă o zeitate.
- In anul 1869, Timisoara era primul oras din Romania in care circula tramvaiul tras de cai.
- Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume printată vreodată. Dimensiunile ei sunt de 2,75 x 3.80 cm.
- Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peştera cu Oase. Fosilele, care au fost denumite de cercetători “Oase 1”, “Oase 2” şi “Oase 3”, au fost datate la o vechime de 35.000 – 40.500 ani.
Primul castel din Europa Iluminat electric
- Castelul Peles din Sinaia a fost primul castel din Europa care a fost in totalitate iluminat electric. Energia electrica era produsa de instalatia proprie a hotelului.
- Motorul modern cu reacție a fost inventat de inventatorul bucureștean Henri Coandă în 1910.
- Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălţime şi o lăţime de 25 m. Lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lăţimea nasului: 4 metri.
- Cea mai inalta biserica din lume si a doua structura de lemn din Europa este Manastirea Peri din Sapanta, Maramures, avand o inaltime de 78 de metri.
- Rețeaua de transport în comun din București este a patra cea mai mare din Europa.
- Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigaţie create de om, după Canalul Suez şi Canalul Panama. Pentru construcţia sa au fost excavaţi 294 milioane m3 la canalul principal şi alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari
Stiloul inventat de un Roman
- Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru si a fost brevetat in mai 1827.
- Soprana Alma Gluck, prima artistă lirică ce a reușit să vândă 1 milion de înregistrări, s-a născut în București pe 11 mai 1884.
- În localitatea Lucăceşti din judeţul Bacău a fost construită prima sonda petrolieră comercială din lume.
- Atunci cand vorbim de aur, Romania este una dintre cele mai bogate tari din lume. Aceasta avand si singurul muzeu de aur din Europa, cu aproximativ 1300 de exponate.
- Nicolae Paulescu a fost omul de stiinta roman care a descoperit insulina si a numit-o initial pancreina.
Citeste si articolul despre Bucuresti si curiozitatle acestuia aici