Curiozităti despre Dunăre
Fluviul s-a format în urmă cu circa un milion de ani
Iată câteva Curiozităti despre Dunăre , această regină a Europei, maiestuoasă și impresionantă . Dunărea, cunoscută și sub numele de Amazonul Europei, oferă peisaje care îți taie respirația cu o floră și faună cu un aer exotic pe alocuri. În drumul său din Munții Pădurea Neagră până la Marea Neagră, Dunărea străbate 2.850 de kilometri, adică jumătate din Europa.

Fluviul sa format la inceputul Cuaternarului, prin drenarea unor lacuri de mari dimensiuni. Dunărea izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră sub forma a două râuri (Brigach şi Breg), care se unesc în oraşul Donaueschingen, în curtea unui castel.
Ziua fluviului Dunarea
În fiecare an, pe 29 iunie, începând cu anul 2004, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia în Bulgaria.
Dunarea alimenteaza Rinul
La mică distanță de la izvoare, Dunărea pierde o treime din apă, care se strecoară pe sub pământ și reapare la suprafață 11 kilometri mai jos, alimentând astfel Rinul. Totuși, Dunărea reușește să “supraviețuiască” grație afluenților din munți, care o alimentează și își urmează traseul său firesc.

Dunărea si lungimea acesteia
Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (dupa Volga, Rusia, 3.690 km) si al 29-lea din lume? Având in vedere ca Volga strabate doar Rusia, ţară nemembră UE, Dunărea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană.

Dunarea in Antichitate
Dunărea era numită de grecii antici Istru, Istros, Hister sau Danaistru, în timp ce romanii foloseau hidronimul Danubius, adică Zeul Fluviilor. În timpul împăratului Caesar, Dunărea era cunoscută sub numele de Donaris.
Delta Dunării
Stiaţi că delta Dunării este unică în lume din mai multe puncte de vedere. Aceasta este singura deltă declarată rezervație a biosferei. Aici este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob, iar suprafața deltei crește anual cu 40 mp.
Adâncimea Fluviului
Nisipul și pietrișul din Alpi nu este adus de apele Dunării pe tot parcursul său, de aceea de la an la an, albia fluviului devine tot mai adâncă. Pentru a evita acest fenomen, în Austria, au fost luate măsuri. S-a constat că 100.000 tone de pietriș sunt aruncate în albia Dunării, în fiecare an. Este o muncă in zadar , dar este singura soluție pentru a stopa Dunărea să se “mănânce de vie”.
Lungimea Dunarii in tara noastra
Din cei 2860 de kilometri ai Dunării, în ţara noastră, cursul inferior al Dunării, acoperă o distanţă de 1075 km între Baziaş şi Sulina. Aceasta fiind linie de graniţă cu Serbia (235,5 km), Bulgaria (469,5 km), Republica Moldova (0,6 km) şi Ucraina (53,9 km). Dunărea colectează majoritatea râurilor din România – peste 70 de afluenţi – cu excepţia celor mai mici din Dobrogea.
Pasari pradatoare Dunare
In topul celor mai mari păsari prădatoare din Delta Dunării se afla Vulturul Codalb (Haliaetus albicilla), anvergura aripilor sale ajungand la 2,5 metri? In topul celor mai mari păsari din Delta Dunării se afla Pelicanul Cret (Pelecanus crispus), anvergura aripilor sale atingand 3,2 metri.
Sarpela Rau
Stiaţi că in Dunăre trăieste „Șarpele rău”, care poate atinge 1,8 metri lungime este întâlnit în Delta Dunării. Este unul dintre cei mai lungi șerpi din Europa și este o specie protejată.
Afluenţii Dunarii pe teritoriul Romaniei
Stiaţi că Dunărea are peste 70 de afluenţi doar pe teritoriul României, fluviul colectând majoritatea râurilor din ţara noastră. Anual, Dunărea transportă câteva zeci de milioane de tone de aluviuni.
Oda inchinata Fluviului
Stiaţi că cea mai cunoscută creaţie culturală dedicată fluviului este “Dunarea albastra” (An der schönen blauen Donau, in original), un vals vienez creat de Johann Strauss Tanarul (sau “al II-lea”) in 1866 care a devenit un imn neoficial al Vienei Imperiale. Altă piesa extrem de cunoscută dedicată fluviului este “Valurile Dunării”.
Citeste si Despre Muntii Carpati aici
Comment (1)
Frumos articol , interesant. Multumim