Curiozități despre bebelusi
Pe langa faptul ca sunt fiinte absolut adorabile, bebelusii care ne dau complet viata peste cap, sunt fascinanti din multe puncte de vedere, unele uimitoare, altele chiar ciudate.
Cel mai greu bebelus născut care a supraviețuit a fost un băiat din Italia care a cântărit 10,2 kg în anul 1955.
- Genunchii bebelusilor nu au rotula . La nou-nascuti, rotula e mai degraba un mugure cartilaginos in primele luni, si abia spre 3-4 ani se osifica.
- Oamenii de stiinta din Norvegia au facut un experiment si au filmat bebelusii nou-nascuti lasati pe burtica memei lor. Acestia au descoperit ceva incredibil. Printr-o coordonare inceata dar sigura a manutelor si a picioruselor, ei s-au indreptat catre sanul mamei si au inceput sa se hraneasca singuri!
- Bebelusii prefera sunetele oamenilor decat alfel de sunete . Tocmai de aceea, atunci cand cresc si invata sa vorbeasca, ei imita sunetele auzite la parinti sau alte persoane apropiate. De ce nu imita taraitul telefonului sau zgomotul masinii ?
Inca de cand se nasc, copiii sunt incredibili pentru tot ceea ce pot sa faca
- Bebelusii se nasc cu un simt auditiv foarte bine dezvoltat si isi pot da seama, inca din primele 10 minute de viata, de unde vin sunetele pe care le aud.
- Un bebelus are circa 100 de oase in plus fata de noi, adultii, pentru ca multe din oasele lor sunt separate si se unesc in primii 2-3 ani, pe masura ce piticii cresc.
- Creierul unui bebelus se dublează în primul an de viață.
- Inca un lucru complet fascinant: psihologii americani sustin ca nou-nascuti au cunostinte elementare despre matematica i fizica! Cum? Ei spun ca micutii pot sa faca diferenta intre unul, doua sau mai multe obiecte. Acestia pot sa le adune sau chiar sa le scada. Poate nu stiu inca ce inseamna numerele dar stie cate mere ar trebui sa mai ramana daca ii iei unul . Acesta se va arata foarte surprins daca rezultatul este gresit.
- Aproximativ 80% dintre sugari se nasc cu un semn de naștere.
Bebelusii au fascinat si incantat dintotdeauna, insa, putini dintre parinti stiu
- Creierul bebelușilor începe să “înregistreze” după 42 de zile de la concepție.
- Copiii sunt nascuti sa zambeasca. Acest lucru fascinant a fost descoperit atunci cand doctorii si-au dat seama ca si copiii orbi zambesc, deci nu este ceva ce puteau sa copieze.
- In primul an, cei mici cresc cel mai mult, ajungand sa-si tripleze chiar greutatea de la nastere. Imagineaza-ti ca daca am continua sa crestem in ritmul primului an, am ajunge cu totii sa avem peste 50 m in inaltime.
- Bebelușii se nasc cu abilitatea de a înota.
- Psihologii spun ca un bebelus de doar doua zile are capacitatea de a-si recunoaste mama asculand doar o silaba inregistrata. Este normal, a avut timp sa se obisnuiasca cu vocea ei pe parcursul saricinii.
- La bebelusi, vazul este slab dezvoltat la nastere si nu pot distinge lucrurile la distante mai mari de 20 cm.
Cititi si despre Locurile de vizitat din Romania aici