Cum Circulăm Corect pe Zăpadă
Cum Circulăm Corect pe Zăpadă
Cum circulăm corect pe zăpadă , asta este întrebarea pe care mulți dintre voi o aveți în gând. Astăzi , dacă veți citi acest articol cu atenție , veți afla cum să circulăm corect pe zăpadă sau pe gheață. O să înrcercăm să explicăm, cât mai în detaliu, de la alegerea anvelopelor până la partea în care vom afla cum să ne comportăm la volan. Haideți să începem !!!
Alegerea Anvelopelor
După cum știm, odată cu venirea iernii , conform legislației actuale, suntem obligați să înlocuim anvelopele de vară cu cele de iarnă . Acum, acest lucru nu este rău și chiar este spre binele nostru. Înainte, pe când această lege nu exista, și eu am circulat cu anvelope de vară, pe timp de iarnă. Acum, după ce am trecut, în fiecare iarnă, la anvelopele potrivite , am realizat cât de bună a fost această lege .
Tipuri de Anvelope Acceptate
Este foarte important să cunoaștem ce tipuri de anvelope sunt acceptate de legislația în vigoare . În afară de faptul că trebuie să respectăm ce scrie în cartea tehnică a mașinii , și anume dimensiunile suportate de vehiculul dumneavoastră , mai trebuie să ținem cont și de ce zice legislația . În România sunt acceptate anvelopele de iarnă , adică acele anvelope cu fulgul de zăpadă pe ele , dar și anvelopele mixte , sau așa-zisele All Season . Cele din urmă nu vi le recomand , deoarece , după cunoștințele mele , este imposibil ca acea anvelopă să se comporte ok în toate ipostazele.
Ce Tip de Anvelopă Alegem
Acum, în funcție de vehiculul dumneavoastră și de destinația acestuia , alegem ce tip de anvelope vom folosi. În momentul când alegem anvelopa trebuie să dăm atenție acelor norme care sunt scrise pe aceasta . O să încercăm să explicăm ce înseamnă fiecare și la ce folosește .
Norme de Clasare Anvelope
Clasa de Consum
Prima normă pe care o întâlnim este “clasa de consum “ . Această normă ne spune cât de mult ne poate crește sau scade consumul de carburant cu aceste anvelope . Clasa de consum poate fi de tip A , B , C , D , E, F , G , unde A este cea mai eficientă și G cea mai puțin eficientă .
Ce înseamnă cea mai eficientă clasă de tip A . Explicit înseamnă că acest tip de anvelope nu vor adaugă nimic în plus la consumul autovehiculului . Celelalte clase de la B la G vor adăuga o cantitate suplimentară de combustibil la 100/KM parcursă, comform graficului de mai jos .
Aderența la Carosabilul ud
A două clasă este “Clasa de aderența la carosabilul ud “ . Această normă ne va da nouă eficiența la frânare pe un carosabil ud . După mine, aceasta este cea mai importantă și trebuie tratată cu atenție sporită . Această clasă poate fi marcată de la A până la F , unde A este cea mai eficientă și F cea mai puțin eficientă . Explicat pe înțelesul tuturor , în momentul când veți frâna cu o mașină echipată cu anvelope de tip A , acestea vor face ca autovehiculul să se oprească într-o distanță mult mai mică, decât un autovehicul echipat cu anvelope de tip F. Acest lucru iți va putea salva viața sau viața altora , deci nu ignorați acest aspect . Mai jos, am pus un grafic să vedeți cum este influențată distanța de frânare, în funcție de clasa anvelopei .
Nivel de Zgomot
A treia normă este cea de “ nivel de zgomot “ . Aceasta din urmă ne dă nouă nivelul de zgomot pe care îl va scoate anvelopa în momentul rulării. Mai exact acel uruit pe care îl auziți când mergeți pe asfalt uscat. Zgomotul se măsoară în decibeli și drept urmare anvelopa va fi marcată diferit față de celelalte două norme de mai sus. Notația va fi o anvelopă cu niște dungi în față pline sau goale și cu un anumit număr de decibeli scris în fața acesteia . Aici, cu cât are mai multe linii pline, cu atât va face mai mult zgomot . Acest lucru este valabil și cu decibelii înscriși acolo . Cu cât valoarea este mai mare, cu atât va fi mai zgomotoasă acea anvelopă . Avem și un grafic ca să înțelegeți mai exact cum merg treburile .
Cum Circulăm Corect pe Zăpadă
Acum după ce am ales tipul de anvelopă pe care îl vom utiliza , trecem la fapte concrete și anume cum circulăm corect pe zăpadă . Cea ce contează cel mai mult aici este tipul de autovehicul deținut. Aici nu mă refer la ce marcă sau ce aspect are, căci nu asta contează . Ce contează cu adevărat este tipul de tracțiune .
Aici putem avea vehicule cu tracțiune față , tracțiune spate sau tracțiune integrală.
Mai avem și subclase cum ar fi : mașini dotate cu ABS , ESP , ASR sau clasice, fară sisteme electronice .
O să tratăm toate cazurile, începând cu cele cu tracțiune față .
Mașini cu Tracțiune Față
Să luăm primul exemplu și să zicem că avem o mașină cu tracțiune fața , cu ABS și ASR . Acum, că să explicam ce face acest ABS și ASR . Deci, ABS-ul este acel sistem antiblocare roți care intră in funcțiune, atunci când dumneavoastră frânați violent sau roțile pierd aderența . Acest lucru vă vă permite ca dumneavoastră să puteți menține oarecum direcția mașinii și să nu derapați necontrolat . ASR-ul este sistemul care depistează dacă în timpul mersului una din roți pierde aderența ( patinează în gol ) . Acesta dacă depistează ca roata patinează vă va tăia accelerația pentru ca roțile să își poată recapătă aderența .
Tracțiune Față cu ASR și ABS
Primul sistem este binevenit în orice situație , dar însă cel din urmă este bun doar în mers . El nu vă va ajuta în cazul in care rămâneți înțepenit în zăpadă , nisip , noroi , etc. Când veți încerca să plecați după loc și roata va patina , acesta va tăia intenționat accelerația și nu veți putea ieși de acolo . Cazul fericit este când se poate dezactiva acest sistem și nu veți mai avea această problemă . Există însă și cazul nefericit , cum ar fi autovehiculul autohton, gen Dacia , care nu se poate dezactiva . Atunci, chiar aveți o problemă și o să vă chinuiți puțin cu zăpada .
Avantajul deținut de un vehicul cu tracțiune față este că acesta își vă cauta singur calea prin zăpadă , dat fiind faptul că roțile motoare sunt exact cele care virează mașina . Deci, acesta va fi mai ușor de scos din zăpadă, sau de condus efectiv prin zăpadă . Ca regulă de bază , desi avem ABS , încercați să folosiți frâna de motor cât mai des , evitând pe cât posibil frâna de serviciu . Nu smuciți direcția indiferent de ce sisteme aveți sau de tipul de tracțiune . Păstrați distanța față de autvehiculul din față , atenție sporită la pietoni și nu vă aventurați pe drumuri nepavate .
Tracțiune Față fară ABS și ASR
În acest caz, distracția este un pic mai mare . Acum, trebuie să ținem cont că, în momentul când vom frâna mașina, aceasta nu va mai putea vira . Aceasta va derapa necontrolat, fără că noi să deținem controlul . La fel, va trebui să fim atenți la plecarea după loc și la accelerările bruște . Din cauză că nu mai avem acest sistem ASR , nu vom mai avea control asupra derapajului roților . Exemplu real : dacă circulăm cu viteza constantă de 50 km/h și vrem să depășim ceva și accelerăm brusc , atunci roțile se vor învârti în loc, necontrolabil și putem pierde direcția . Ce facem dacă ni se întâmplă acest lucru ? Atunci când simțim că mașina derapează, luăm piciorul după pedala de accelerație , astfel încât roțile să capete din nou aderență.
La fel procedam și cu frâna dacă am apăsat-o prea tare și mașina începe să derapeze . Singurul lucru pe care îl putem face ca să recapătăm controlul direcției este să luăm piciorul de pe frână , pentru ca roata să se poată învârti din nou și să avem control.
Regulile sunt cam același ca mai sus , adică păstrați distanța , nu bruscați autovehiculul și fiți atenți pentru că distanța de frânare la un autovehicul fară ABS este mult mai mare .
Tracțiune Spate cu ABS și ASR
În acest caz, la mersul pe zăpadă , suntem cei mai dezavantajați din cauza tracțiunii spate . Acum avem roțile motoare pe spate și direcția pe față . Acest lucru nu ne ajuta deloc , deoarece mașină este efectiv împinsă și nu trasă, față de celalalt caz . Acum, dacă o mașină este împinsă și avem roțile virate maxim într-o parte , mașina nu va vira deloc, ci va continua să meargă drept . Acesta este cel mai mare dezavantaj la tracțiunea spate . De asemenea, în curbe, nu trebuie să acceleram deloc, deoarece riscăm să ne învârtim în loc și nu vrem acest lucru . Restul regulilor sunt la fel ca la tracțiunea față . Ținem cont de distanța fața de vehiculul din fața , nu accelerăm brusc ( chiar și la plecarea de pe loc riscăm să ne învârtim necontrolat) , suntem atenți la pietoni etc .
Tracțiune Spate Fară ABS și ASR
Această situație este cea mai dezavantajoasă în care vă puteți afla . Eu aș evita să plec cu un astfel de vehicul pe zăpadă . Dacă aveți ocazia și dețineți un alt mijloc de transport , evitați să vă aventurați cu acesta pe zăpadă . Riscați să produceți un accident sau, să rămâneți înțepenit în zăpadă destul de des. Să zicem că totuși sunteți nevoit să ieșiți cu un astfel de vehicul, atunci respectați cu strictețe toate regulile de mai sus. Păstrați distanța foarte mare fața de vehiculul din față, nu bruscați de loc mașină, nu accelerați în curbe ( chiar și la viteze mici ) și fiți cu ochii în patru, pentru că dacă vă apare un pieton în față, nu veți putea controla mașina aproape de loc .
Tracțiune Integrală cu ABS și ASR
Acesta este cazul cel mai fericit, în care vă puteți situa. Aveți destule avantaje începând de la plecatul de pe loc , manevrebilitate în mers, până la ieșirea din zăpadă atunci, când sunteți înțepenit . Aici, trebuie să ținem cont că toate roțile sunt roți motoare și deci avem și direcție și aderență sporită . Dacă avem noroc să avem o mașină dotată și cu ABS și ASR, atunci mersul prin zăpadă poate deveni o plăcere. Totuși, ca în celelalte cazuri trebuie să respectăm acele norme de siguranță . Nu bruscați mașină , păstrați distanța , folosiți frâna de motor , etc .
Tracțiune Integrală Fară ABS și ASR
Aici lucrurile stau diferit . Chiar dacă veți avea un spor de aderență față de celelalte autovehicule , trebuie să ținem cont că nu avem ABS și ASR . Deci, distanța pe care trebuie să o ținem față de mașina din față trebuie să fie mai mare, nu accelerăm brusc că riscăm să pierdem aderența foarte ușor. Deci atenție mare în cazul acesta . În general, o mașină cu tracțiune integrală este mai grea , deci această mașina se vă opri mai greu .
Mașinile Dotate cu ESP
Un bonus reprezintă ESP-ul, dacă îl aveți ca dotare pe mașină. Acesta este de fapt un asistent care controlează electronic stabilitatea mașinii dumneavoastră . Cum funcționează acest gaget si cum ne ajuta să circulăm corect pe zăpadă ?
Să luăm un exemplu clar : Avem o mașină care rulează cu o viteză constantă de 100 km/h și în față avem o groapă . Instinctul șoferului este, ori să frâneze ori să ocolească această groapă . În ambele cazuri avem o problemă, deoarece trebuie să ținem cont că rulam pe zăpadă și orice manevră de bruscare a mașinii ne vă face să pierdem controlul acesteia . Dacă ocolim acea groapă, mașina vă derapa intr-o anume direcție și atunci intră în funcție acest ESP. El, față de ASR, face ceva în plus , adică la fel că ASR-ul vă tăia accelerația, dar în plus acesta vă controla sistemul de frânare . Deci, va frâna pe rând cate o roată, până când va aduce autovehiculul pe direcția dorită de conducătorul auto . În timpul acesta, frâna și accelerația vor fi controlate strict de acest sistem . Sistemul este făcut să reacționeze mult mai repede ca omul și mult mai precis .
Concluzie : daca aveți un sistem din acesta, vă puteți considera norocos .
Cum Circulăm Corect pe Zăpadă
Sfaturi
Spre final, mai am câteva sfaturi pentru dumneavoastră, despre cum circulăm corect pe zăpadă. Acestea, se aplică indiferent de felul atuvehiculului pe care îl aveți . Dacă rămâneți înțepeniți în zăpadă și vreți să ieșiți de acolo, trebuie să respectați următoarele reguli. Întâi dezactivăm toate sistemele electronice, dacă ne este permis, după acea cuplăm mașină în treapta a – 2 – a și accelerăm ușor . Țineți cont că nu se accelerează tare , mai degrabă încercăm să dăm ușor în față și în spate , că să creem un oarecare balans . Dacă avem o mașină automată, o cuplăm în drive sau la unele avem acele trepte 2, 3 , 1 . Cuplăm în treapta 2 sau drive și la fel ca în celalalt, caz nu acceleram brusc .
Alt sfat, atunci când simțim că pierdem aderența, nu ne speriem . Nu frânăm în nici un caz . Luăm piciorul de pe accelerație și încercăm să recăpătam controlul mașinii . Dacă totuși am frânat și am intrat în derapaj necontrolat , vom lua piciorul de pe frană și vom încerca să accelerăm ușor pentru ca mașina să reușească să capete aderență și implicit control. În tot acest timp, trebuie să virăm roțile invers, față de poziția în care derapăm.
Distanța față de autovehiculul din față, este o regula de bază , să nu uitam de asta . Anvelopele joacă un rol foarte important în controlul autovehiculului .
Dacă vreți să vă duceți pe drumuri nepavate sau pe munți vă recomand niște gageturi ca acestea și sigur va veți descurca .
Dacă sunteți începător evitați să conduceți pe vreme rea .
Cu voi a fost Cristian și sper că aceste sfaturi vau fost utile . Să ne auzim cu bine și cel mai important fară evenimente !!!
Citiți și articolul despre cum putem să păcălim aparatul etilotest aici .