Cele mai mari și cele mai profunde gauri din lume.
Cele mai gauri din lume
În acest post, reunim cele mai mari și cele mai profunde gauri din lume , de astăzi. Majoritatea sunt mine artificiale, cu gropi deschise, în diferite locații de pe planetă, altele corespund unei formațiuni naturale de mii de ani de evoluție geologică. Este foarte dificil să nu te bucuri de această postare, majoritatea fotografiilor sunt cu adevărat impresionante.
Mina canionului Bingham. Utah, Statele Unite.
Porți arzătoare. Turkmenistan
Mina de cupru Chuquicamata. Chile
Mina de diamante Diavick. Canada
Gaura de golire din barajul Monticello. California
Groapa mare albastră. Belize
O dolină subacvatică la fel de impresionantă se află în Marea Caraibelor. Situată în Emisfera Nordică, la circa 100 de kilometri distanţă de oraşul Belize, în apropierea atolului Lighthouse, „Marea gaură albastră” şi-a atras notorietatea datorită cunoscutului explorator Jacques-Yves Cousteau şi se află în topul primelor patru locuri din lume perfecte pentru scufundări. Cavitatea are formă aproape circulară, un diametru de 305 de metri şi o adâncime de 146 de metri. Gaura a fost la origine o grotă formată în ultima perioadă a erei glaciare, când nivelul apei era mult prea scăzut.
În câteva milioane de ani, aici s-au format stalactite şi stalagmite uriaşe. În urmă cu câteva mii de ani, nivelul apei a început să crească, iar grota să fie inundată şi astfel a luat naştere un fenomen geografic senzaţional. Potrivit unor studii, regiunea a fost zguduită de un cutremur major, care a contribuit la prăbuşirea peşterii. În 1971, aflat la bordul vasului său, Calypso, Jacques-Yves Cousteau a încercat, prin măsurători efectuate cu ajutorul mini-submarinului Calypsoto, să afle adâncimea găurii şi să observe stalactitele suspendate pe stâncile subacvatice.
Gaura pielii din Guatemala. Guatemala
Gaura Kimberley. Africa de Sud
Mina de diamante Mirny. Siberia
Țeava Udachnaya. Rusia
Citi si articolul despre animalele intalnita in padurea Comana aici