Ce putem vizita in Bulgaria
Ce putem vizita in Bulgaria
Salutare prieteni , astazi vreau sa va vorbesc despre ce putem vizita in Bulgaria . O sa incerc sa fiu cat mai explicit , cu detalii despre fiecare loc , costuri exacte , pentru ca un turist sa nu aiba suprize si sa stie exact la ce sa se astepte . Pentru fiecare loc o sa incercam sa punem ceva poze eventul si un clip scurt daca avem . Locurile au fost vizitate personal si deci informatiile sunt de actualitate si reale . Haideti sa incepem .
Tyulenovo Cliffs
Printre primele locuri pe care le poti vizita cand intri in Bulgaria dinspre Vama Veche este Tyulenovo Cliffs . Un loc minunat unde ai sa intalnesti atat pescari localnici cat si turisti dornici de a face o poza pe minunata arca din piatra. Cand ajungi aici esti intampinat de un hotel mare ( Hotel Tyulenov ) cu restaurant unde poti servi una ,alta pe o terasa care da catre mare . Aici se poate face si plaja , hotelul avand un fel de faleza mica cu ceva sezlonguri pentru cei care vor sa se bucure de soare si de privelistea catre mare .
Despre preturi nu pot sa va vorbesc deoarece nu am fost in acest restaurant . Daca nu ne ducem la restaurant si o luam catre dreapta , lucrurile se schimba . O sa intalnim un fel de faleza de stanci inalte pline de pescari in cautarea marii capturi .
De aici se poate vedea mare in splendoarea ei , dar atentie nu exisista balustrazi sau ceva de genul , asa ca daca va apropriati prea mult de stanci exisista un pericol real de cadere .
Putin mai in fata vom intalnii o groaza de turisti care se aventureaza sa fac poze cu celebra arcada de piatra , sapata de mare in stanca .
De aici de sus se pot observa bancurile de pestisori si meduzele din apa . Apropo apa este foarte limpede , nu ca la noi . Aici am reusit sa fac si un scurt clip pe care o sa il impartasesc cu dumneavoastra aici .
Capul Kaliakra
La intrebarea ce putem vizita in Bulgaria , avem bineinteles raspunsul vestitul Cap Kaliakra . Locul unde pe vremuri dacii au construit o cetate numita Tirizis , pe care ulterior Grecii au nimit-o Kali Acra ( Bun adapost ) . Acum pe langa ce a ramas din cetate mai gasim si un radar militar ce apartine fortelor OTAN (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord). Cand ne apropiem pe drum vom gasi un nene cu o baraca care ne opreste si ne cere o taxa de 3 leva /persoana . Omul nu merge pacalit ca se uita in masina , asta asa pentru romanii nostri care au romanisme in ei . la cateva sute metrii dam de o parcare . Aici ne lasam masinile , dupa care continuam pe jos . In parcare gasim cateva baracute cu suveniruri si alte chestii marunte.
Radarul Militar
Intram prin ruinele cetatii la pas . Nu va asteptati sa fie cine stie . Din pacate nu sunt ingrijite , au multe buruieni si cam nimic de vazut . Daca inaintam intram printr-o poarta mare unde v-om avea in fata un radar militar apartinand fortelor NATO .
Desigur accesul este interzis in zona acea , dar se poate ocolii prin dreapta . Aici urmam o alee spre o terasa . Aceasta terasa pot spune ca este destul de piperata la preturi si nu va recomand sa consumati ceva aici . Dupa terasa avem in stanga noastra un muzeu in stanca cu intrarea libera .
Sa stiti ca aici fotografiatul este interzis . Ceva mai incolo gasim un fel de capela mica pe langa care esti obligat sa treci daca vrei sa ajungi in locul cu vizibilitatea cea mai buna catre mare .
Aici gasim un fel de promenada amenajata ca turisti sa poata sa faca ceva poze si sa observe marea . Se spune ca de aici se pot vedea delfinii cand marea este linistita . Noi personal nu i-am vazut , dar nu nici mare nu era tocmai calma .
Restaurantul Dalboka
Din aceasta lista nu putea sa liseasca celebrul Restaurant Dalboka . Restaurantul este renumit pentru ferma de midii proprii pe care o detine . Ca si locatie il gasim chiar pe malul marii , terasa acestuia fiind chiar in valurile marii . Despre drum nu pot spune mare lucru ca se ajunge usor aici , dar coborarea pe ultimile 200 m catre parcarea restaurantului este interesanta . Este un drum ingust si cu o panta destul de abrupta care te sperie . In sezonul rece nu se poate practica acest drum . Oricum una peste alta merita drumul aici .
Preturile sunt destul de ok si mancarea buna . Romanii din zona constantei fac drumuri destul de dese aici pentru a manca ceva si sa se bucure de priveliste . Personalul vorbeste atat engleza cat si romana , deci nu este o problema sa va intelegeti . Preturile sunt in leva dar la sfarsit ospatarul va aduce nota atat in leva cat si in lei , desi nu recomand sa platiti in lei ca au un curs proriu care va dezavantajeaza . Eu recomand hamsia de aici cu lamaie si sos de usturoi . Ea vine aici servita cu un fel de sos picant , dar care nu prea merge cu hamsie .
Rusalka Beach Resort
Aici oameni buni pot sa va spun clar ca acesta este un loc de evitat . Dar hai sa aflam si de ce . Ajunsi aici am fost intampinati de o bariera si un nene care ne cerea cativa leva pentru parcare . Bun am platit si am parcat , acum ca sa ajungem in complex trebuia sa platim alta taxa pentru plaja , destul de piperata 12 leva de persoana . Nu ar fi nimic daca ar fi avut ceva de oferit . In incinta gasim foarte multe casute de inchiriat destul de ok dar parasite . Resortul este la pamant total , ce sa zic un colos mare care nu il vad pus pe picioare curand , mai ales ca principala atractie a disparut . Da , da marea a inghitit aproape toate plajele , nemaiavand loc sa stai pe nisip . Deci de ce sa mai vina lumea ? Aici am gasit si trei bazine cu apa sulfuroasa incalzita pentru tratament .
Aici pot sta doar cei care suporta mirosul ingrozitor de sulf , in rest am cautat foarte mult o plaja sa putem sta la soare .
Dupa ce am gasit una am avut surpriza sa vedem ca barul de pe plaja nu era deschis , si era plin de mizerii si sticle goale lasate de altii care au venit inaintea noastra pe acolo . Deci oameni buni nu va luati dupa pozele frumoase afisate pe internet ca nu este asa . Totul este parasit si neangrijit , plajele datorii ridicarii nivelului marii au disparut . Deci la ce bun sa dai banii si sa nu primesti nimic in schimb ?
Ce putem Vizita in Bulgaria – Gradina botanica de la Balcic
E aici pot spune ca a meritat sa mergem , si nu pentru gradina in sine ca si noi avem gradini mult mai frumoase ( Cluj , Iasi ) , ci pentru vinurile de la cramele locale . E hadeti sa va spun cum a decurs vizita . Am intrat pe la intarea auto cum vi dinspre Varna . O intrare se pare mai putin folosita de turisti . Oamenii de aici vorbeau romaneste si ne-a explicat cum sta treaba . Trebuia sa platim pentru parcare 2 leva , pentru gradina 8 leva si pentru castel 6 leva , vorbim de persoana . Gradina este asezata pe un deal si se termina la malul marii . Aici gasim o singura sera cu cactusi si restul doar la mila naturii. Cand am vizitat-o eu pot sa spun ca era zarva mare lumea se agita cu amenajarea de spatii noi .
Gasim si o mica cascada unde se poate face poze , dar cam atat despre gradina .
In incinta gradinei gasim doua magazine de prezentare ale unor crame locale . Ce sa zic le-am vizitat pe amandoua . La ambele era intampinat de niste domnisoare frumoase care te invitau sa intri sa gusti vinurile care mai de care mai atragatoare . Eu am luat in urma degustarii vin de migdale cu struguri si vin din struguri de gheata . La prima crama este mai scumput , eu am dat 25 de leva pe o sticla de 0,5 l , dar la cea de a doaua am dat 12 leva pe sticla de 0,7 l .
Ce putem vizita in Bulgaria – Castelul Reginei Maria
Era clar ca daca am ajuns aici trebuia sa vizitam si castelul reginei Maria . Regina avea aici un castel modest in care traia intr-un fel de exil dupa moartea regelui Ferdinand . Aceasta mai folosea si castelul de la Bran . Aceasta a murit la Castelul Pelisor insa a cerut ca trupul sa ii fie inhumat la Curte De Arges la manastire si inima acesteia sa fise puse intr-o racla si dusa la Balcic in capela Stella Maris . Acum sa vorbim si de castel . Cand am intrat am fost intampinati de doua doamne care vorbea destul de bine romaneste .
Acestea au incercat sa ne prezinte cateva reviste si alte mici suveniruri , dar am dat pass . Am intrat in castel , sincer destul de curios , dar spre dezamagirea mea am vazut doar un castel umil si foarte mic . Nu era chiar la ce ma asteptam , dar faptul ca era asezat chiar pe malul marii , probabil ca asta o atragea pe regina . Daca nu sunteti amatori de castele si alte chestii de genul eu va sfatuiesc sa nu dati banii , nu aveti ce vedea .
Parcul Primorski Varna
Parcul Primorski sau Gradina Marii trebuie sa recunosc ca mi-a placut . Acesta este destul de mare si are in incinta acestuia o mini gradina zoologica , mai multe restaurante si chiar un delfinariu la care din pacate cand am fost noi nu am prins o reprezentatie , acesta era deja in curs si urma sa se termine in 10 minute . Am intrebat si de pret ca sa fiu macar in tema si am fost surprins sa aflu ca este ceva mai scump ca la noi 25 leva / persoana . Dar cine stie poate merita , trebuie vazut clar acest obiectiv .
La mini gradina zoo am fost , am platit 3 leva de adult si 1 leva copilul de 3 ani . Gradina este ceva asa in miniatura avand cateva exemplare care sa bucure oamenii care vin sa viziteze parcul .
De pe marginea parcului se poate vedea o plaja mare si chiar si portul din Varna . Am fost si pe plaja si chiar mi-a placut , apa era limpede si nisipul foate fin . Avea si un mic dig cu stavilopozi , loc unde am incercat sa ma alatur si eu pescarilor care pescuia acolo . Bineinteles ca fara succes , dar macar am vazut si eu cum este pescuitul la mare . La intrarea in parc trebuie sa lasati masina intr-o parcare platita cu paza si bariera si costa 2 leva pe ora . Nu aveti alternative la parcare fiind singura din zona .
Ce putem vizita in Bulgaria – Acvariul de la Varna
Am reusit sa gasim uitandu-ne pe internet si un acvariu asezat oarecum la marginea parcului Primorski . Am dat fuga acolo sa aurcam o privire si la aceasta minunatie. Pretul platiti daca i-mi aduc aminte bine a fost de 5 leva de persoana . Sincer nu mi-a placut ce am gasit acolo , locul parca era abandonat . Acvariile erau murdare , spatiul avea nevoie de o amenjare urgenta , ce sa mai nu a meritat banii .
Personalul de aici nu vorbea romaneste si parca parea plictisit . Caserita era trecuta de prima tinerete si nu prea ridica moralul turistilor , mai ales in combinatie cu cladire trista care arata jalnic . Deci un alt loc unde nu recomand sa va duceti sa dati banii .
Nisipurile de Aur
Clar trebuia sa vizitam si celebrele nisipuri de aur , daca am ajuns pana aici . Ne-am pus la drum intr-o dimineta cu gandul sa mergem spre nisipurile de aur sa vedem ce ii atrage atat pe romanii nostrii de vin aici destul de des . Am reusit sa ajungem aici dupa ce am ratacit putin drumul prin satucul ala sau ce era , dar am ajuns . Ce sa vezi aici pustiu prin satul de vacanta , cativa turisti ici colea . Hotelurile inchise in mare parte , totul parea abandonat . Am cautat un loc de parcare si ne-am pregatit sa ne ducem pe plaja .
Cand sa plecam de la masina am intalnit un grup de romani care se duceau si ei pe plaja , asa ca am coborat spre plaja impreuna . Ajunsi aici am observat ca plaja era relativ goala cateva persone pe toata plaja . Nui bai nepunem noi umbrela si ne asezam la plaja . Batea un pic vantul asa ca era valuri cam mari . Ne-am bucurat cam 30 minute de plaja si dupa a venit ploaia si gonit toti turistii .
Noi am ramas la adapostul unei terase abandonate , unde ne-am retras sa ne ferim de ploaie . Ploia fiind calda nu ma impiedicat sa mai fac putina baie in mare asa pe ploaie . Depsre acest loc ce sa zic sa nu o mai lungim , mi-a placut plaja era curata nisipul bun , apa limpede . Acum nu stiu sa va povestec de preturi sau alceva , ca nu ma luat nimic de acolo , totul fiind inchis . Cred ca pandemia asta a afectat serios turismul .
Concluzii despre ce putem vizita in Bulgaria
Ca si o concluzie finala , Bulgaria este o tara normala fara ceva iesit din comun . Ce mi-a placut aici este disciplina in trafic , soferii chiar respectau fiecare limita de viteza , orasele nu erau supra aglomerate . Iar mi-a placut ca intalnesti la tot pasul campuri de lavanda , cea ce schimba intr-un mod placut peisajul . Pe malul marii gasesti multe Eoliene , in schimb nu am vazut nicaieri panouri solare . Preturile sunt in mare pare destul de asemanatoare ca la noi .
Mitul cu politia ca opreste romanii si le cere spaga nu este adevarat . Politia nu opreste decat daca pari suspect sau incalcat vreo lege . Chiar si pentru un control de rutina daca esti oprit , prezinti documentele si nu intri in panica ca nimeni nu o sa zica nimic. Se uita sa ai asigurare si vignieta in special .
Cazare la ei este mult mai ieftina ca la noi si sincer si serviciile sunt ok . Noi unde am fost cazati am avut parte de camerista in fiecare zii care ne facea curat . Camerele erau ingrijite si chiar mergea totul in ele fara defecte . Personalul din pacate nu stia romaneste si nici cu engleza nu excela . Daca as mai revenii , nu stiu, eu unu nu prea sunt cu marea , si inzona in care am fost eu nu prea aveai nimic de facut decat sa te duci la plaja . Ce sa zic va las pe voi sa decideti daca e ok sa va duceti sau nu . O sa impartasesc cu voi si ceva poze ca sa aveti o idee despre locurile de pe acolo . Sper ca acest articol sa va ajute daca va duceti vre-o data pe acolo .
Cititi si articolul despre Lacul Braies aici
Comment (1)
Un articol foarte interesant 👍