Bucurestiul si curiozitatile lui
Bucurestiul si curiozitatile lui
Bucurestiul si curiozitatile lui un oras cu multe secrete . Se întâmplă de multe ori să nu cunoaștem istoria orașului în care trăim, deși aceasta poate fi una fascinantă. Este și cazul Bucureștiului, în care prea puțini își pun problema istoriei generale a orașului, a cartierelor în care trăiesc, a originii denumirilor străzilor… Să aflăm, deci, câteva curiozități despre capitala țării.
- Metroul a fost inaugurat în 1979, prima linie fiind cea dintre Semănătoarea și Timpuri Noi. Între 1981 și 1988 a fost demolat un întreg cartier vechi, cartierul Uranus, pentru a se construi Casa Poporului
- Cea mai veche gară din Bucureşti este Filaret, asta deşi o mulţime de bucureşteni nu ştiu că există. Chiar dacă este prima gară a oraşului, cea mai cunoscută este Gara de Nord din Capitală.
- Orasul Bucuresti este a sasea capitala din Uniunea Europeana, ca marime.
- Studioul de la Buftea a luat naștere în 1950. Era cel mai mare și mai bine dotat din SE Europei.
- Primul drum public al Bucureştiului a fost Podul Mogoşoaiei, adică actuala arteră Calea Victoriei. Aceasta era pavată cu bucăţi din lemn şi în jurul ei miroase foarte urât pentru că apa de la ploaie nu avea unde să se scurgă.
- Desi nu exista inca dovezi foarte clare, legenda spune ca denumirea orasului Bucuresti a fost data de un cioban pe nume Bucur care s-a stabilit in urma cu mult timp pe malurile Dambovitei.
- Gara de Norda fost inaugurată în 1872, odată cu traseul București – Ploiești. Dâmbovița a fost și ea amenajată pentru prima dată prin 1880, iar doi ani mai târziu se introudce și lumina electrică.
- Intrarea Hotelului Novotel din Capitală este, de fapt, faţada vechiului Teatru Naţional distrus în timpul bombardamentului din cel de-al Doilea Război Mondial.
- Orasul Bucuresti este desemnat capitala a Tarii Romanesti de catre Gheorghe Ghica in anul 1659.
- Primul revelion înregistrat la TV este cel din 1956, în alb negru desigur. Un an mai târziu a fost inaugurată Casa Scânteii.
Primele tramvaie din Bucuresti
- Primele tramvaie din Bucureşti au fost trase de cai. Pentru a fi siguri că animalele vor respecta traseul şi nu vor pleca după femele, armăsarii erau castraţi şi atent supravegheaţi de midicii veterinari ai vremii.
- Numele strazii Lipscani provine de la orasul Leipzig si aminteste de comertul dinamic al romanilor din acea vreme.
- Hotel Intercontinentala fost ridicat în anii ‘70, fiind cea mai înalta cladire din capitala (25 de etaje). Iar in 1976 bucureștenii aveau și primul centru comercial:Unirea.
- Cea mai veche casă locuibilă din Bucureşti rămasă intactă până în zilele noastre este Casa Melik.
- Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti este Biserica Domneasca. Ea se pastreaza chiar si astazi in forma sa originala. Este situata pe Lipscani in “Centrul Vechi” si a fost construita de domnitorul Mircea Ciobanul in timpul primei sale domnii (1545 – 1554). Cel mai vechi asezamant religios este Biserica Bucur (1416), situata in apropierea manastirii Radu Voda.
Bucurestiul si curiozitatile lui – Prima centrala telelefonica
- Între 1885 și 1893 au fost inaugurate:Grădina Botanică, Ateneul Român, Palatul Cotroceni și Foișorul de Foc – de unde pompierii observau incendiile din oraș. Fusese inaugurată și prima centrală telefonică, cu 5 abonați .
- În trecut, în vremea în care Dâmboviţa nu era amenajată, unii bucureşteni făceau bişniţă cu apa din râu. De cele mai multe ori cei care o beau se îmbolnăveau pentru că era foarte murdară şi plină de microbi.
- Orasul Bucuresti a fost printre primele din Europa dotate cu omnibuze cu cai (1840).
- În urmă cu mai bine de un secol, la fiecare colţ de stradă exista o cişmea din care oamenii obişnuiau să bea apă.
- 1909 e anului aducerii din Germania a primului automobil electric. Era folosit pentru transportul mărfurilor.
- Mult iubitii mici au fost “inventati” de Iordache Ionescu, proprietarul unui restaurant din Bucuresti, “La o idee” (situat pe strada Covaci). Ei au aparut atunci cand Ionescu, in pana de mate pentru carnati, a folosit amestecul de carne cu bicarbonat facand carnati mici fara invelis. Mare succes.
Citetste si curiozitati despre Romania aici
Lasă un răspuns